Torna a tots els guanyadors

José Andrés

Xef, Fundador de l'ONG World Central Kitchen

13 jul. 1969, Mieres, Espanya


Premi per la Pau 2020

En reconeixement a la seva tasca humanitària i de desenvolupament a través dels seus programes que treballen per facilitar l’accés assequible a solucions de cuina més segures i netes, tant a casa com a les petites empreses, buscant i defensant canvis de sistemes a nivell macro que permetin avançar al sector de la cuina neta en conjunt.

La seva ONG, World Central Kitchen, utilitza el poder del menjar per curar comunitats i enfortir economies en temps de crisi, a través d’un model innovador de resposta a desastres per ajudar les comunitats devastades a recuperar-se i establir sistemes alimentaris resilients. Des de la seva fundació ha servit més de 45 milions de menjars fresques a persones afectades per desastres naturals i altres crisis a tot el món en països com Bahames, Indonèsia, Líban, Moçambic, Veneçuela, Estats Units i més recentment a Espanya, amb motiu de la crisi del COVID-19.

Destaca també com s’associa amb petits agricultors, pescadors i petites empreses per promoure el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles que fomentin el creixement i el consum d’aliments de producció local. A través d’aquest treball, el seu objectiu és no només millorar la seguretat alimentària, sinó també ajudar a les comunitats a construir la seva capacitat de resistència alimentària davant futurs desastres.

El premi es lliura a Barcelona.