28 juny, 2023

Foto: TV3

Sèrbia i Kosovo, el conflicte latent

L’any passat, el govern de Kosovo va anunciar la imminent aplicació d’unes reformes que no van ser gens ben acollides per les autoritats sèrbies ni pels municipis de majoria sèrbia al nord de Kosovo. Les tensions subjacents entre aquests actors han fet que aquestes mesures hagin derivat en l’agreujament de les relacions entre Sèrbia i Kosovo i en l’augment dels enfrontaments als territoris fronterers.

La disputa entre Sèrbia i Kosovo ha sigut, fins l’esclat de la Guerra d’Ucraïna, el conflicte armat més recent que ha tingut lloc en territori europeu des de finals de la dècada dels 90.

En aquest article Marc Parcerisas analisa la situació actual de tensió entre els dos països que es ve desenvolupant des de l’inici de la declaració d’independència unilateral de Kosovo, el 2008, quan va començar nombrosos enfrontaments i tensions contínues en els territoris fronterers, així com incidents puntuals a les respectives capitals.

Des de Pristina, que consta amb el suport d’aliats poderosos com l’OTAN, en els darrers anys s’ha emprat una política rígida i desafiant cap a Sèrbia. Aquesta última, que també gaudeix d’una estreta aliança amb Rússia i altres països d’Europa de l’est, també es manté ferma i respon a les pujades de to de Kosovo amb duresa.