1 desembre, 2021

El risc associat a la variant Ómicron és ” molt alt ” segons l’OMS

29 novembre 2021. Salut

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la nova variant de la COVID-19 ens mostra per què és necessari adoptar un nou acord sobre pandèmies d’àmbit global. El secretari general de l’ONU aplaudeix la rapidesa amb la qual Sud-àfrica va notificar la presència d’aquesta nova variant en el seu territori i la preocupació que va expressar per les restriccions de viatges a diversos països del sud del continent.

L’Organització Mundial de la Salut va alertar sobre el risc associat a la nova variant de la COVID-19. Ho qualifica de “molt alt” per l’elevat nombre de mutacions, i això preocupa ja que s’associa a “una potencial fugida immunològica” i a una “major transmissibilitat”

Com que el seu sorgiment ha estat recent, encara existeix una gran incertesa i desconeixement sobre aquesta nova variant, respecte al grau de transmissibilitat, l’eficàcia de les vacunes contra aquesta, la transmissió, la patologia mèdica en diferents graus de severitat i mort, i el diferent grau de gravetat de la variant de la COVID-19.

L’agència sanitària de l’ONU va afirmar en un informe que “és alta la probabilitat que Ómicron es propagui més a nivell mundial”.

La situació precària s’ha vist reflectida amb l’arribada d’Ómicron

Aquest dilluns, en el discurs d’obertura d’una sessió especial de l’Assemblea Mundial de Salut, el director general de l’OMS va remarcar l’existència de la nova variant de la COVID-19, la qual exemplifica per què és necessari adoptar un nou acord d’àmbit global sobre pandèmies.

El sistema sanitari actual “desincentiva als països” referent a alertar a altres nacions sobre l’amenaça “que inevitablement el virus arribi a les seves ribes” i va emfatitzar “l’alt grau de mutació” d’aquest, la qual cosa posa de manifest “la perillositat i la precarietat de la situació”, va afegir el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Respecte a les restriccions que s’han implementat en els vols per múltiples nacions a i des d’uns certs països africans, el director de l’OMS va aclarir que hem d’agrair en comptes de penalitzar a Sud-àfrica i a Botswana per detectar, seqüenciar i comunicar l’aparició de la variant.

Hores més tard, el secretari general de Nacions Unides, l’António Guteres, va reconèixer l’esforç del govern i la comunitat científica i sanitària del país per la rapidesa amb la qual es va identificar i es va notificar la nova varietat del coronavirus.

No obstant això, l’António Guterres, va lamentar “l’aïllament que sofreixen els països del sud d’Àfrica per les noves restriccions de viatge de la COVID-19” i va remarcar que “les baixes taxes de vacunació són un brou de cultiu per a noves variants”.

“No s’ha de culpar als habitants d’Àfrica pel nivell immoralment baix de vacunes, i no han de ser penalitzats per identificar i compartir informació científica i sanitària crucial amb tothom”, va remarcar.

Tots els governs han de considerar la possibilitat de realitzar diverses proves a aquells viatgers que procedeixen d’aquests països, va dir el titular de l’ONU, juntament amb altres mesures, per a així prevenir el risc de transmissió “i reforçar el desenvolupament econòmic i els viatges.”

Resta molta informació per a conèixer sobre l’Ómicron

El doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’Organització Mundial de la Salut, afirma que ens trobem en una fase molt primerenca per a avaluar l’abast d’Ómicron i “es desconeix si aquesta té una major transmissió, si està relacionada amb una malaltia més greu, o a un major risc de reinfeccions o a un major risc d’esquivar de les vacunes”.

Així mateix, els científics de l’OMS i de tot el món estan investigant a contrarellotge per a donar resposta a aquestes preguntes, va afegir.

“No hauríem de rebre un altre crit d’atenció; tots hauríem d’estar alerta enfront de l’amenaça d’aquest virus. L’aparició d’Ómicron ens ha servit de recordatori perquè ens adonem que, encara que molts de nosaltres pensem que hem acabat amb la COVID-19, aquest no ha acabat amb nosaltres.”

Desigualtat en el repartiment de les vacunes és un llast per a la recuperació

El subministrament de vacunes en el món en un any ha aconseguit una xifra al voltant de 8000 milions de dosis, la qual cosa ha estat qualificat com “la major campanya de vacunació de la història”, segons el director general de l’OMS.

No obstant això, fa un any ja es va advertir sobre el fet que es tanquessin acords bilaterals amb els fabricants de vacunes, la qual cosa va significar que “els països més pobres i vulnerables serien calcigats en l’estampida mundial per les vacunes.”

“Els països del G20 s’han apropiat de més del 80% de les vacunes del món; mentre que els països de baixos ingressos, la majoria dels quals se situen a Àfrica, tan sols han rebut el 0,6% de les vacunes”, va apuntar.

El director general de l’OMS va reiterar que, a major desigualtat en el repartiment de les vacunes, el risc de propagació i d’evolució del virus són majors, “en formes que no podem predir ni prevenir”.

Aquest va insistir que “un acord jurídicament vinculant entre les nacions” és la millor manera d’abordar una estructura mundial respecte a la preparació i la resposta davant una pandèmia.

“La cooperació entre els països per a aconseguir un progrés sostenible enfront de les amenaces comunes és l’única manera de solucionar la problemàtica del virus. Finalment va afegir “no és perfecte i no és una panacea. El que necessitem és negociació- ningú aconsegueix tot el que vol- però això és millor al fet que molts es quedin sense vacunar”, va finalitzar.

Abans-d’ahir va tenir lloc una reunió dels ministres de sanitat del G7, a petició del Regne Unit, per a analitzar la gravetat de la situació.

Segons fonts de premsa, l’amenaça d’Ómicron ens forçarà a prendre “mesures urgents”, ja que la nova variant representa “un risc global molt alt”. Enfront d’aquesta situació, els ministres de sanitat del G7 es van comprometre a treballar conjuntament i a compartir informació sobre aquesta nova variant.

Font: ONU Notícies