11 novembre, 2021

“Crit d’atenció” per a ajudar el Congo a lluitar contra la inseguretat alimentària

10 novembre 2021. Ajuda humanitària

Les agències de l’ONU van alertar el dimecres sobre la creixent crisi alimentària a la República Democràtica del Congo (RDC) i van demanar ajuda urgent.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO) i El Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA) van advertir que, si el país no rep ajuda, la inseguretat alimentària s’agreujaria en els següents mesos.

Uns 27 milions de persones, una quarta part de la població del país, s’enfronta a una crisi i a unes condicions d’inseguretat alimentària agudes, resultat de males collites, desplaçament forçat de la població per violència, malaltia, i col·lapse de les infraestructures, segons un nou anàlisi sobre el país centreafricà, publicat per la Classificació Integrada de Fase de Seguretat Alimentària (PIC).

La situació alimentària per a una gran part de la població és deplorable, a causa de múltiples obstacles- inseguretat, malaltia, devastació, falta d’infraestructura, poc accés a inputs de qualitat i finançament – que junts impedeixen que la població es pugui alimentar i alimenti a les seves famílies, va dir l’Aristide Ongone, Representant de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació en DRC.

Rescatant a un “vaixell amb fugues”

Segons el CIP, el nombre de congolesos en la fase d’inseguretat alimentària aguda és major que la de qualsevol altre país.

El nou informe de la Classificació Integrada de la Fase de la Seguretat Alimentària (CIP), mostra que la capital Kinsasa està greument afectada i segons les previsions, aquestes xifres alarmants es mantindran així durant la primera meitat del pròxim any.

De fet, el panorama nutricional podria empitjorar en algunes regions i entre els grups vulnerables, particularment en nens petits, i mares embarassades o lactants.

“Aquestes xifres són un crit d’atenció per a impulsar major acció i fer les coses de manera diferent”, diu el Peter Musoko, representant i director nacional del Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA).

“Ara mateix, sembla que estiguem rescatant un vaixell amb fugues. Hem de cooperar amb el govern, els nostres socis, i el sector privat, per a veure com infonem esperança a la gent del país.”

Barreja tòxica

La crisi alimentària de la República Democràtica del Congo es deu a una sèrie de factors, des de la violència i la inseguretat que han afeblit la producció agrícola, fins a l’enfonsament de mitjans de comunicació i de transport, juntament amb la presència de múltiples grups armats en el nord-est del país, la qual cosa ha portat a un augment considerable de la inseguretat en aquests llocs.

Fins i tot quan es disposa d’aliments, molta gent no pot permetre’s una nutrició adequada i equilibrada a causa dels alts preus dels queviures i la caiguda en els sous mitjans.

La COVID-19 ha agreujat els efectes desastrosos dels desastres naturals, mentre que les mesures per a combatre la pandèmia han portat a l’enfonsament de l’economia- la caiguda de la moneda local i deixant a milions sense treball, abocats al sector informal.

A causa del coronavirus i la seguretat alimentària, aquells que treballaven en el sector agrari s’han vist molt afectats, ja que els agricultors han tingut accés limitat als mercats, s’ha reduït la producció i delmat els cultius i el bestiar.

“L’única manera de trencar el cicle i canviar aquestes tendències és ajudar-los a augmentar la seva resiliència i productivitat”, va dir el Sr. Orgone.

Gamma de suport

Malgrat un entorn operatiu extremadament dur, el Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides (PMA) s’ha marcat com a objectiu proporcionar ajuda alimentària, nutricional i econòmica a 8,7 milions de congolesos, aproximadament dos milions més que en 2020; i donar menjar a 200,000 nens a les escoles l’any acadèmic 2021-22 i mig milió en 2024.

El suport té com a objectiu satisfer les necessitats alimentàries i nutricionals immediates dels més vulnerables, igual que crear resiliència per a les famílies a llarg termini.

En total, la Programa Mundial d’Aliments de Nacions Unides necessita 99 milions de dòlars fins a abril de 2022 per a arribar als més necessitats.

Font: ONU Notícies