Sobre nosaltres
Volem que els drets humans siguin respectats arreu del món.
L’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) és una organització no governamental fundada a Barcelona el 31 d’octubre de 1962. L’ANUE és membre de la Federació Mundial d’Associacions de les Nacions Unides (FMANU), creada el 1946 com una iniciativa social i apolítica amb l’objectiu fonamental de defensar i divulgar els principis de la pau i els drets humans al món, per aconseguir una convivència pacifica entre tots els pobles de la terra.
L’ANUE ha estat reconeguda per les Nacions Unides com a únic nexe principal entre aquesta Organització i la societat civil a Espanya, i actua com a punt focal del Centre Regional d’Informació de les Nacions Unides (UNRIC) a Brussel·les. Gaudeix d’estatut consultiu davant el Consell Econòmic i Social (ECOSOC, en les sigles en anglès) ha estat declarada entitat d’utilitat pública.
Els nostres orígens.
El 31 d’octubre de 1962, diferents personalitats de la vida cultural barcelonina es van reunir a la clínica de l’uròleg Antoni Puigverd per preparar la primera junta de la llavors anomenada Associació d’Amics de les Nacions Unides a Espanya. Els animava l’esperit de la Carta de l’ONU i la Declaració Universal dels Drets Humans, i confiaven que les activitats que pogués desenvolupar la nova entitat contribuirien al restabliment de les llibertats democràtiques del país.
Els primers passos de l’Associació es van encaminar cap al reconeixement per part de la Federació Mundial d’Associacions pera les Nacions Unides (FMANU), que arribaria el setembre de 1963. La presentació a Barcelona es va fer coincidir amb el 24 d’octubre, Dia de les Nacions Unides.
Des de llavors fins al final de la dictadura, “Amics de Nacions Unides”, a més a més de la participació activa en la sensibilització dels problemes del món, va haver de lluitar per la recuperació de les llibertats perdudes a Espanya, i va denunciar en els fòrums internacionals la constant violació dels drets humans per part del règim franquista. L’abril de 1987 l’entitat va passar a anomenar-se Associació per a les Nacions Unides a Espanya.
En tot aquest temps, l’Associació no s’ha aturat sota cap circumstància, utilitzant tot tipus d’estratègies i actes per arribar al públic. Les hemeroteques guarden record de moltes d’aquestes actuacions, i a l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) s’ha conservat un valuós arxiu fotogràfic, periodístic i de cartells en el qual hi ha proves palpables de la immensa tasca duta a terme per l’Associació durant més de 50 anys.
Els principals objectius de l’ANUE.
- Encoratjar la societat civil a conèixer i a donar suport als propòsits i principis de les Nacions Unides.
- Proclamar, difondre i defensar els drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones, així com contribuir a promoure el manteniment de la pau i seguretat internacionals, el desenvolupament i la protecció ambiental a tot el món.
- Promoure els valors de la tolerància, la convivència, la comprensió, la solidaritat i la cooperació entre tots els pobles i totes les persones del món, sense tenir en compte la seva raça, sexe, origen, nacionalitat i orientació religiosa o política.
- Impulsar la recerca, la informació i l’ensenyament sobre temes d’interès internacional i sobre les actuacions de les Nacions Unides de la seva xarxa d’organismes especialitzats que actuen en els àmbits polític, econòmic, social i cultural.
- Vetllar per l’acompliment dels compromisos dels Governs en el marc de les Nacions Unides per tal d’assolir la pau, la justícia i el desenvolupament en el món.
Les activitats principals.
- Organitzem campanyes educatives i de sensibilització a través de jornades, fòrums, cursos, seminaris, conferències i publicacions sobre les Nacions Unides i sobre els drets humans.
- Divulguem els Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030-ODS) per poder-los assumir com a societat.
- Proposem debats sobre la reforma de les Nacions Unides.
- Cooperem en programes d’educació per la pau a través de l’esport a Àfrica.
- Promovem sinèrgies socials a través de polítiques de responsabilitat social.
- Publiquem llibres sobre relacions internacionals, conflictes, drets humans, material didàctic per a col·legis, revistes, anuaris, etcètera; i oferim un servei informatitzat de biblioteca i documentació sobre temes de les Nacions Unides i dels seus organismes especialitzats.
- Donem veu als joves. Fem activitats formatives i dediquem especial atenció a temes d’interès internacional en els quals participen joves de tot el món.
Reconeixements (descobreix-ne més)
-
Placa d’Honor de l’Ordre del Mèrit Civil
-
Creu de Sant Jordi
-
Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona
-
Reconeixement del Consell de Ministres
-
Punt Focal de l’UNRIC
-
Missatger de la Pau