4 octubre, 2023

El Consell de Seguretat aprova el desplegament d’una missió Multinacional de Seguretat a Haití

El Consell de Seguretat amb 13 vots a favor i l’abstenció de Xina i Rússia va aprovar ahir l’enviament d’una missió Multinacional a Haití per un període inicial de dotze mesos, amb una revisió al cap de nou mesos. Serà liderada per Kènia i diversos països veïns d’Haití també han promès el seu suport. La missió consistirà a donar suport a la policia, que lluita contra la violència desenfrenada de les bandes.

Haití està patint una crisi multifacètica, envoltada de problemes polítics, humanitaris i socioeconòmics. Els nivells de violència actuals no tenen precedents. En nou mesos s’han registrat 3.000 homicidis i més de 1.500 persones han estat víctimes de segrest per demanar rescat. Les dades de l’ONU indiquen que unes 200.000 persones, de les quals la meitat són nens i nenes, han abandonat les seves llars a causa del perill que comporta quedar-se. Desenes de milers de nens han deixat d’assistir a l’escola a conseqüència de la inseguretat als carrers i la violència sexual i els abusos contra les dones i les nenes estan augmentant, s’està utilitzant la violència sexual per terroritzar les dones i les nenes.

L’ONU durant aquest temps ha estat donant suport a Haití en múltiples fronts. Hi ha activa una missió política, coneguda per les seves sigles en francès, BINUH, que busca reforçar l’estabilitat política i la bona governança, ja que les institucions nacionals estan mal equipades per restablir l’estat de dret. Les agències de l’ONU també es troben brindant assistència humanitària d’emergència als haitians que han patit els impactes de la violència, la inseguretat i els desastres naturals, com el terratrèmol d’agost de 2021.

El desplegament d’una missió multinacional de Seguretat a Haití suposa un gran repte. Aquest pretén contribuir a la pau, seguretat i estabilitat al país i promoure el respecte dels drets humans.

Més informació https://news.un.org/es/story/2023/10/1524557?_gl=1*1amlfae*_ga*MTUxNjAzMjg4Mi4xNjEwNjIzNjgx*_ga_TK9BQL5X7Z*MTY5NjQxNTY5My4xNzEuMS4xNjk2NDE1Nzc3LjAuMC4w