26 setembre, 2023

Jornada“Recuperar la Universalitat dels Drets Humans”

El passat 21 de setembre de 2023 es va realitzar el seminari, promogut per l’ANUE, “Recuperar la Universalitat dels Drets Humans” amb el motiu de la celebració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquest acte va tenir lloc al CaixaForum Macaya, i va comptar amb la participació i assistència de múltiples veus il·lustres dels àmbits polítics i diplomàtics, de les relacions internacionals i de la defensa dels drets humans. Els ponents, activistes i experts excepcionals, eren la Sra. Letícia Álvarez, responsable de comunicació per Espanya i Andorra del Centre Regional d’Informació de Nacions Unides; el Sr. Emilio Ginés, professor de dret internacional i ex-membre del Comitè de Prevenció de la Tortura de les Nacions Unides; el Sr. Xavier Masllorens, president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP); el Sr. Kartik Raj, investigador de drets humans per l’Europa Occidental a Human Rights Watch; la Sra. Haydée Castillo, llicenciada en Ciències Socials i activista nicaragüenca per la defensa dels drets humans; la Sra. Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya; el Sr. Rafael Merino, especialista en drets humans, tecnologia i coordinador de projectes de la Fundació Fernando Pombo; el Sr. David Bondia, membre del Síndic de Greuges de Barcelona; el Sr. Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya; la Sra. Manuela Carmena, advocada i ex-membre del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides i la Sra. Rosa Ana Alija, professora agregada de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona.

El seminari va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, Memorial Democràtic i la col·laboració de la Fundació La Caixa.

Des de l’inici de l’esdeveniment, tots els ponents van defensar l’impacte positiu de la Declaració Universal dels Drets Humans i van advocar per la necessitat de recuperar la visibilitat i universalitat d’aquests drets inherents a tota persona.

Igualment es va recordar que el 1948 es va fer realitat allò que tradicionalment havia semblat una utopia: la defensa dels drets de tots els éssers humans. Aquella incipient declaració es centrava en el respecte i la legitimitat de la dignitat de totes les persones. D’acord amb aquesta voluntat, tots els ponents van defensar que era una carta molt ambiciosa, amb un valor universal i que promovia la protecció de la vida, les llibertats i l’educació. Durant el transcurs de tot l’acte es va mostrar que aquesta declaració va esdevenir un canvi de paradigma que va permetre recordar la vàlua de tots els éssers humans independentment del seu gènere, identitat sexual, origen ètico-cultural, classe social o religió.

No obstant, també es va il·lustrar com la materialització jurídica d’aquesta declaració ha sigut mínima i que, tot i la bellesa i importància dels seus articles, de facto, semblen paraules buides. Aquesta idea va ser subratllada mitjançant diverses perspectives jurídico-legals i cíviques. En ambdós marcs, es va evidenciar com la protecció o cobertura legal davant dels temes de drets humans, tant nacionalment com internacional, són insuficients. A l’hora, es va destacar la invisibilitat constant dels conflictes i vulneracions de drets – com l’exemple de la situació política de Nicaragua- als mitjans de comunicació i la falta de formació en els àmbits dels drets humans. Finalment, durant tota la conferència es va emfatitzar que, malgrat que la declaració va ésser un punt d’inflexió amb respecte a la dignitat i la vida humanes, encara s’ha de realitzar una àmplia tasca per tal de poder aconseguir la total i fàctica aplicació dels seus principis.

Properament tindrem disponible les conclusions de la jornada i podreu veure tot el seminari al nostre canal de youtube.