27 juliol, 2023

La Renda Bàsica Universal

En l’última sessió de Tardes de Drets Humans d’ANUE, vam poder conèixer de més a prop el Pla Pilot per Implementar la Renda Universal impulsat per la Generalitat de Catalunya. La ponència en mans de Marc Salguero, Jurista de l’Oficina d’aquest pla, ens va permetre entendre quin era l’objectiu d’aquesta política de caràcter universalista i quin serà el funcionament de la seva posada en marxa.


Actualment, a Espanya ens trobem amb un bon grapat de polítiques amb una filosofia semblant, però que no són universals ni incondicionals, ja que moltes d’elles estàs lligades a contractes laborals i a la demostració d’un cert nivell de pobresa. Aquestes condicions són claus per dur als perceptors a l’etiquetatge social.


Per tant, l’objectiu d’aquest Pla Pilot és avaluar si una renda de caire individual, sota la idea d’independència dins la llar, incondicional, universal i regular, que cobreixi les necessitats bàsiques per una vida digna, confirma les hipòtesis plantejades a escala individual i agregada. A més, aquesta serà percebuda tant per menors com per adults i s’està dissenyant en 2 grups: aleatoritzat per domicilis i de saturació a municipis.
Finalment, es va posar en evidència la manca d’un marc legal que prevegi que es pugui dur a terme, però el reconeixement d’aquesta prestació es troba recollida en la Declaració Universal de Drets Humans Emergents, Mèxic 2007. A més, tal com va afirmar Marc Salguero, aquesta política guarda una estreta relació amb la garantia d’altres drets com el de l’educació i la d’un treball digne.


En acabar, vam poder gaudir d’una actuació musical amb el violí de Xavier Gràcia i després, com ja és tradició, degustar una copa de cava acompanyada de dolços artesans en un ambient més informal.
Esperem que aquestes Tardes de Drets Humans hagin complert les expectatives de tots els presents, que s’hagi pogut aprendre i gaudir de les diverses ponències presentades al llarg del mes.