13 juliol, 2023

“Les conseqüències del Canvi Climàtic a Catalunya”

La tercera sessió de Tardes de Drets Humans d’ANUE va acollir al Dr. Narcís Prat, Catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, per abordar el tema “Conseqüències del Canvi Climàtic a Catalunya”, aportant una visió pragmàtica i esperançadora a la problemàtica.

Amb el creixent negacionisme del canvi climàtic juntament amb la discontinuïtat entre els interessos individuals i el benestar global, la ponència va començar amb una breu exposició tècnica sobre el funcionament de l’entrada de radicació a través de l’atmosfera i com aquesta és absorbida i reflectida per la Terra. El Dr. Narcís Prat va puntualitzar els mecanismes naturals per a la regulació del clima i l’existència de cicles de temperatures extremes cada 12.000 anys que actualment provocarien estar en un període fred si no fos per l’acció humana.

Sent l’expansió de l’agricultura i culminant amb la revolució industrial els principals factors que incrementen la quantitat de CO₂ en l’atmosfera, les solucions han d’anar encaminades a reduir-ho. Per això, a llarg termini, va proposar disminuir la producció d’energia fòssil, principal emisora d’aquest gas, mentre que a curt termini es va emfatitzar la necessitat per optar pel consum d’energia verda. L’ús de plaques solars a escala particular, la creació de comunitats energètiques, l’estalvi d’energia o la conscienciació per la compra de productes de proximitat són algunes de les mesures que poden ser adoptes i Dr. Narcís Prat va encoratjar a tots els presents a seguir aquesta línia.

Posteriorment, vam poder gaudir de l’actuació musical de Priscilla Barbosa, una cantant apassionada per cantar narrant la història de la música i dels artistes brasilers, acompanyada per Maracujás Project en el saxofon i la guitarra.

En acabar, els convidats van tenir la oportunitat de posar en comú les seves opinions sobre el futur de Catalunya enfront de les conseqüències de la latent crisi climàtica.

El proper dimecres 19 de juliol parlarem sobre l’últim informe de l’UNESCO “Reimaginar plegats el nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació” amb la xerrada “El futur de l’educació” amb la participació de Marina Gay, directora de CATESCO.

3a sessió: Tardes de Drets Humans