3 juliol, 2023

Inici del cicle d’estiu: Tardes de Drets Humans

La Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unidas compleix aquest any el seu 75è aniversari. En el marc de les Tardes de Drets Humans de l’ANUE, es va voler celebrar aquest esdeveniment mitjançant l’organització d’una xerrada en la que el doctor Miguel Medina exposava la trajectòria de la Declaració, els beneficis que ha suposat i, d’altra banda, les mancances que encara consten actualment. La xerrada va viatjar des de les petites anècdotes que van rodejar la creació de les Nacions Unides, amb personatges tan rellevants com Winston Churchill i Eleanor Roosevelt, fins a les bases jurídiques, la intencionalitat i la vinculació de la Declaració pels països que la ratificaren.

Tot això en un context immediatament posterior a la 2a Guerra Mundial, que distava molt de l’actual i en què la distribució de poders i el pes de determinats actors internacionals marcaria l’enfocament de la normativa internacional. A la xerrada es van abordar, com dèiem, els trets més influents de les dinàmiques globals actuals i les repercussions que això té per al compliment de les màximes de la Declaració, el respecte dels drets humans. Davant d’aquest nou món, es plantejava com a fonamental la necessitat d’augmentar la cooperació internacional i el reforç de les estructures encarregades de fer complir els preceptes del text en qüestió.

El doctor Medina va convertir la primera de les sessions de les Tardes de Drets Humans en un esdeveniment enriquidor, sembrant nombrosos dubtes per tal que cadascú reflexionés sobre el paper que la Declaració ha de tenir en el futur per assegurar que allò que conté es pugui complir.

Després de la xerrada, l’acte va seguir amb una magnífica actuació musical de la mà d’Athrodeel, amb l’Ahmad Diab a la guitarra i l’Aseel Massoud com a soprano, la combinació dels quals va meravellar els assistents de l’esdeveniment.

Per acabar, els convidats van poder gaudir d’una posada en comú informal de l’acte, que va conformar la cloenda d’una magnífica primera sessió a la seu de l’ANUE.