28 juny, 2023

Les noves tecnologies i les seves amenaces

Yuliana Vázquez, aborda el tema del ciberterrorisme, destacant la falta de comprensió i consciència sobre les noves tecnologies i les amenaces que representen. En el nostre dia a dia no veiem l’impacte del ciberterrorisme en els drets individuals, com el dret a la privacitat i la seguretat, però els seus impactes són molt clars i és per això que tenim la necessitat de promoure l’educació digital i prendre mesures preventives. A més, en aquest article s’esmenta la militarització de la intel·ligència artificial (IA) i com s’utilitza en l’àmbit militar per a tasques com el comandament i control, la vigilància i l’anàlisi de dades. També es discuteixen els possibles riscos i preocupacions ètiques associats amb l’ús de la IA en l’àmbit militar.

S’esmenta el cas de la Xina i els Estats Units com a exemples de països que utilitzen la IA per a la vigilància i el control de la seva població. Finalment, s’aborda l’ús de ChatGPT com una eina de IA i es planteja la preocupació sobre la possibilitat de generar informació falsa o perjudicial. Finalment, es planteja les respostes de les Nacions Unides davant els riscos que crea la innovació digital i les seves fortes crítiques contra la falta de regulació.