19 juny, 2023

Trànsit al Sahel: armes, gas i or

Al llarg dels últims anys, s’ha teixit una extensa xarxa de tràfic de persones al Sahel, una franja de 6.000 quilòmetres d’ample que s’estén des de l’Atlàntic fins al Mar Roig, i en la qual viuen 300 milions de persones. L’ONU considera que el lloc està submergit en una crisi, a conseqüència de la seva alta inseguretat, inestabilitat política i climàtica, i l’auge de les xarxes criminals i terroristes. 

Les xarxes de trànsit que s’han estès al llarg del territori, sobretot arran de la intervenció militar liderada per l’OTAN a Líbia l’any 2011, i l’entrada del grup Estat Islàmic (EIIL) quatre anys després, segons la Direcció Executiva del Comitè contra el Terrorisme (CTED) del Consell de Seguretat de l’ONU. Per això, actualment està en perill la vida de moltes persones. S’estima que aproximadament 500.000 subsaharians moren cada any a conseqüència del trànsit de medicaments, un dels productes amb els quals es trafica en la zona. 

Els informes elaborats a partir d’operacions dutes a terme en el territori informen que, un dels fils conductors de les xarxes de tràfic és la corrupció. Per tant, s’insta al reforç de l’acció judicial i a la implicació dels sistemes penitenciaris per a evitar l’extensió de les xarxes criminals.

Avui, les agències de l’ONU preveuen que més de 37 milions de persones necessitaran ajuda humanitària aquest any, això és, uns 3 milions més que l’any anterior. Per això, el G5 Sahel, l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (ACNUDH), l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Estratègia Integrada de les Nacions Unides per al Sahel (UNISS) i el Pla de Suport de les Nacions Unides per a Sahel; treballen conjuntament per a posar-li fi. 

Finalment, com informa el Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres, la lluita contra la delinqüència organitzada és un pilar central en una batalla més àmplia per a combatre la crisi de seguretat a la regió, la qual suposa una amenaça mundial. “Si no es fa res, els efectes del terrorisme, l’extremisme violent i la delinqüència organitzada es deixaran sentir molt més enllà de la regió i del continent africà”, ja va advertir Guterres en 2022.

Més informació https://news.un.org/en/story/2023/05/1136847