31 maig, 2023

L’Assamblea General aprova una resolució transcendental pel futur climàtic

Gràcies a un grup d’estudiants de dret de la Universitat del Sud del Pacífic i als governs de la República de Vanuatu, Palau i 16 països més, el 29 de març es va aprovar per consens una resolució de l’Assemblea General dirigida en forma de requeriment al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ). La resolució presenta una sèrie de qüestions al TIJ, en les quals es pregunten quines són les obligacions dels estats respecte a les mesures de mitigació del canvi climàtic, així com quines han de ser les conseqüències legals per a aquests països pel fet d’haver omès aquestes obligacions fins a l’actualitat.

L’aprovació d’aquesta resolució és un fet novedós, ja que s’havien dut a terme intents en el passat però no es van superar els obstacles per a arribar fins a la instància del Tribunal. Aquest article de Marc Parcerisas ens explica com aquesta consulta, podria tractar-se d’un moviment decisiu per al futur en quant a la situació climàtica.