26 abril, 2023

Una lluita pel poder: Sudan i la seva inestabilitat sociopolítica

L’ actual conflicte al Sudan, reflecteix una lluita de poder entre l’exèrcit i les Forces de Suport Ràpid (RSF), un grup paramilitar que ha estat acusat de violacions als drets humans i controla certs interessos econòmics, com l’exportació de mines d’or il·legals.

La inestabilitat política del país es va aguditzar a l’abril del 2019 amb el cop d’estat que va depostar a l’aleshores, president Omar al-Bashir, després de tres dècades de govern.

Des de llavors, hi ha hagut tensions entre l’exèrcit i la plataforma civil opositora Forces de la Llibertat i el Canvi, que demanen una transició democràtica liderada per civils.

Aquest article intenta donar una visió general sobre les arrels de la violència, així mateix com les conseqüències del conflicte avui en dia, i les diferents posicions adoptades per la comunitat internacional.