25 abril, 2023

Dia Internacional de la Mare Terra: La importància de fer les paus amb la naturalesa

El 22 d’abril es va celebrar el Dia Internacional de la Mare Terra, una jornada per a reflexionar sobre la nostra relació amb la naturalesa. Com insta el Secretari General de l’Organització per a les Nacions Unides, António Guterres, la nostra salut depèn directament de la salut del planeta i per a preservar-la hem de treballar units governs, empreses, institucions i societat civil.

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va publicar el 21 d’abril, l’informe sobre l’Estat del clima mundial 2022, el qual, a més de posar la mirada en indicadors climàtics com gasos d’efecte d’hivernacle, l’acidificació dels oceans o les temperatures; té en compte altres impactes del canvi climàtic com l’augment de la desnutrició, els desplaçaments de població, els canvis en la floració dels arbres, la migració dels ocells, o el desglaç de les glaceres. Així mateix, l’informe posa en relleu els canvis meteorològics i climàtics extrems que estan tenint lloc en els últims temps, com les sequeres, les inundacions i les onades de calor cada vegada més freqüents i intenses. 

Els nostres actes estan arrasant amb els ecosistemes sans, acabant amb una part important de la biodiversitat, un milió d’espècies estan a la vora de l’extinció, informa António Guterres. Per a això, diu “Treballem per a aplicar l’històric acord sobre biodiversitat i garantir que el 30% de la terra i l’aigua del món estiguin protegides d’aquí a 2030”.

El missatge del Secretari General és clar, exposa que disposem dels coneixements i els mitjans per a combatre el canvi climàtic, però hem de fer-lo a un ritme més accelerat, com ja es va explicar en l’últim informe sobre canvi climàtic que va emetre el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que posava en rellevància els impactes que suposaria l’augment de la temperatura global d’ 1,5 °C i la urgència d’implementar retallades més efectives en les emissions. Declara que per a aconseguir-ho, és fonamental augmentar radicalment les inversions en adaptació i resiliència, concretament als països i les comunitats més vulnerables, que a més, són els que menys impacte han tingut sobre aquesta crisi.

Per concloure, ens anima a aprendre de la saviesa, els coneixements i el lideratge dels pobles indígenes, els qui porten mil·lennis sent guardians del medi ambient, per la qual cosa posseeixen solucions a les crisis globals del clima i la biodiversitat. Actualment, existeix una plataforma de comunitats locals i pobles indígenes dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCC), que ofereix un espai per a l’actuació i permet participar en el procés de presa de decisions a aquestes comunitats. 

Finalment, ‘Actua ara’ és la campanya de l’ONU d’acció individual pel canvi climàtic i la sostenibilitat. Al voltant de dos terços de les emissions mundials de gasos d’efecte d’hivernacle estan relacionades amb les llars, per aquest motiu, les nostres decisions tenen un gran impacte. Per a dur a terme un seguiment de la nostra petjada ecològica, l’ONU proposa descarregar l’aplicació ‘AWorld in support of ActNow’, la qual, mesura la teva petjada individual, a més de disposar d’informació sobre sostenibilitat, reducció de les emissions i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Més informació a https://news.un.org/es/story/2023/04/1520357