24 abril, 2023

Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per a la Pau

El 24 d’abril commemorem el Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per a la Pau. Des de la ANUE reivindiquem el multilateralisme com el mètode de cooperació i forma d’organització del sistema internacional més eficient per a arribar a acords i prendre decisions col·lectives que permetin aconseguir la pau i la seguretat a escala global, defensar els drets humans i promoure un desenvolupament inclusiu i sostenible.

El multilateralisme és l’essència de les Nacions Unides. La Carta de les Nacions Unides estableix clarament que l’Organització és un “centre que harmonitza els esforços de les nacions per aconseguir aquests propòsits comuns” amb la finalitat de “prendre mesures col·lectives eficaces per a prevenir i eliminar amenaces per a la pau” i “fomentar entre les nacions relacionis d’amistat basades en el respecte del principi de la igualtat de drets i la lliure determinació dels pobles”. Des de la seva fundació en 1945 fins a l’actualitat, el nombre d’estats membres va ascendir de 51 a 193, la qual cosa demostra l’evolució de la diplomàcia multilateral. Els seus resultats en matèria de drets humans, de resolució de conflictes i de cooperació per al desenvolupament han estat substancials.

Si bé el sistema multilateral es troba travessant una crisi de legitimitat i d’eficiència respecte a la defensa de la pau i la seguretat internacional, hem de continuar apostant pel multilateralisme i la diplomàcia com a manera d’alleujar tensions i de desbloquejar, contenir i resoldre conflictes.