28 març, 2023

Dret a l’Alimentació Saludable

En el dia d’ahir vam celebrar un acte por el Dret a l’Alimentació Saludable amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la cadena alimentació Ametller Origen. També vam comptar  amb la col·laboració d’experts en la matèria com el la Blanca Salines (Dra. en nutrició i investigadora), Joan Godia (director general d’Empreses Agroalimentaries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat) i Eulàlia Vidal (Dra. en farmàcia i coordinador del Consell de Salut d’Ametller Origen). La nostra presidenta Eulàlia Pascual i Llacunes va moderar el debat.

Durant aquest acte reivindiquem la importància i la rellevància d’una alimentació saludable, però també suficient, per a tots i totes les persones. I es que com vam recordar ahir, segons dades de la FAO, hi ha més de 1.000 milions de persones desnodrides en el món, més de 2.000 milions de persones manquen de vitamines i minerals essencials en els seus aliments i casi 6 milions de nens moren tots els anys de malnutrició o malalties relacionades. Ressaltem la necessitat que es reconegui, tal com es va fer en 1948 en la Declaració Universal dels Drets Humans (DDHH), la universalitat d’aquest dret. També, com a va recordar la nostra presidenta, Eulàlia Pascual, cal continuar treballant en la línia de Nacions Unides (NNUU) i els seus ODS, especialment el 2 (Fam Zero) i el 3 (Salut i Ben Estar).

Gràcies a la Dra. Blanca Salines vam poder entendre la interconnectivitat que existeix entre la salut humana, la salut animal i la salut ambiental, es dir, el concepte “One Health”. En parlar d’alimentació no podem obviar aquest paradigma, més quan veiem que el canvi climàtic avança de forma accelerada; i la forma en què ens relacionem amb el món animal té conseqüències tals com la COVID-19.També tractem el rol de l’administració pública, en aquest cas la Generalitat de Catalunya, i el paper protagonista que juga quan abordem aquesta temàtica. Joan Godia ens va explicar la implementació i el propòsit del Pla Estratègic de l’Alimentació Saludable (2021-2026). Aquesta política innovadora i pionera té en compte la multidimensionalitat que ens trobem al abordar la qüestió alimentaria. Exemples d’aquesta aproximació transversal són les mesures encaminades a fixar població a territoris i entorns rurals (ramaders i agraris) o iniciatives encarades a l’educació en hàbits alimentaris saludables. Especial esment a la necessitat de potenciar no solament els processos artesanals i ecològics, sinó també als productes locals i als que Godia va denominar “autoestima alimentaria” (l’orgull pels  productes únics de cada zona).

El paper de l’empresa i la iniciativa privada resulta molt rellevant quan parlem de reptes globals, i en aquest cas el de les distribuïdores alimentàries es clau. La Dra. Eulàlia Vidal, en el seu paper de Coordinadora del Consell Assessor de Salut i Nutrició d’Ametller Origen, ens va il·lustrar com una empresa del sector pot suposar un factor diferencial i un aliat indispensable quan es tracta de l’autosuficiència i la sobirania alimentaria. Des de la docència fins a la divulgació, els camps on es pot potenciar la col·laboració públic-privada en l’àmbit de l’alimentació són tan variats com nombrosos.

En ANUE estem molt satisfets amb l’assistència i la participació amb la que vem comptar ahir. Esperem poder continuar col·laborant i avançant tant en aquesta com en moltes altres qüestions d’especial rellevància.