20 març, 2023

Dia Internacional de la Felicitat

Avui 20 de març se celebra el Dia Internacional de la Felicitat. Nacions Unides aprofita aquesta data per a remarcar la importància de valors fonamentals com l’amabilitat i la compassió, especialment en aquests temps de crisis a causa de conflictes bèl·lics, pandèmies com el coronavirus o fams.

El país que va impulsar l’adopció d’aquest Dia Internacional va ser Bhutan, allà pel 2012. En aquest petit regne de l’Himàlaia, de majoria budista, mesuren el progrés no sobre la base de béns materials o indicadors econòmics, sinó en la felicitat del conjunt de la societat. La desigualtat no solament la podem entendre com a pobresa o marginalitat, sinó també com a barreres que impedeixen a les persones aconseguir les seves metes vitals.

Avui destaquem la rellevància de la felicitat i el benestar com a aspiracions universals dels éssers humans; recordem que la felicitat individual passa per la felicitat global amb la col·laboració de tots; i reivindiquem la importància de la seva inclusió en les polítiques dels governs. Els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) no poden ser aconseguits sense tenir en compte el valor intrínsec de la felicitat: sense un medi ambient sa, sense llibertat d’expressió o sense igualtat de gènere no és possible aconseguir una felicitat veritablement global.

La felicitat la construïm entre tots, des dels governs i els actors privats fins a la societat civil i els individus. No solament avui, sinó qualsevol dia pot ser una bona ocasió per a intentar ser una mica més amable, més compassiu i positiu amb els altres. Com en molts altres aspectes de la vida els petits gestos conten; com va dir Teresa de Calcuta, “la felicitat comença per un somriure”.