6 març, 2023

Acord històric sobre la protecció de la biodiversitat marina

El passat 4 de març es va aconseguir un acord històric aconseguit pels delegats de la Conferència Intergovernamental sobre la Biodiversitat Marina en les zones situades fora de la Jurisdicció Nacional.

El marc legal, conegut com a “Tractat d’alta mar”, converteix el 30% dels oceans en zones protegides per a l’any 2030, amb l’objectiu de salvaguardar i recuperar la naturalesa marina. Amb aquest acord es preveu destinar més diners a la conservació marina i cobrir l’accés i l’ús dels recursos genètics marins.

Com s’indica en l’article 2 de l’esborrany de l’acord l’objectiu d’aquest és “assegurar la conservació i l’ús sostenible de la diversitat biològica marina de les zones situades fora de la jurisdicció nacional (…) mitjançant la implementació efectiva de les disposicions rellevants pertinents del Conveni i una major cooperació i coordinació internacionals”.

Això només és el principi del llarg procés, ja que els països hauran de tornar-se a reunir per a aprovar l’acord i ratificar-lo.

L’últim acord internacional sobre protecció dels oceans es va signar fa 40 anys, en 1982: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar. Aquestes negociacions, per tant, tenen una gran història darrere d’importants desacords i posades en comú per a poder solucionar el problema que a causa del canvi climàtic, la sobrepesca i el trànsit marítim ha hagut de fer front la vida marina durant tots aquests anys.

Més informació: https://news.un.org/es/story/2023/03/1519102