3 març, 2023

L’Alt Comissionat de l’ONU demana als Estats que prenguin iniciativa a restringir la pena de mort

La imposició de la pena de mort per l’Estat entra en conflicte amb els principis de dignitat humana i amb el dret fonamental a la vida. Des de la Declaració Universal de Drets Humans, que va establir el dret a la vida, 170 Estats han deixat d’aplicar la pena de mort.

L’amenaça de la pena capital pot destinar-se a fins impropis, com a eina de repressió per a opositors polítics, per a escampar por, i discriminar minories ètniques, lingüístiques i religioses, així com membres de la comunitat LGBTQ.

Experts en justícia penal assenyalen que la resposta adequada consisteix en prevenir i controlar els delictes, dins d’un sistema de justícia penal basat en els drets humans on es permet l’accés a la justícia, la reparació, i la dignitat a les víctimes i els supervivents. Participants de la taula rodona van instar els Estats a buscar l’abolició total de la pena de mort, si és necessari primer adoptant una moratòria de les execucions i limitant l’àmbit d’aplicació la pena capital.

En l’aniversari dels 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans Volker Türk afirma que fins que totes les nacions hagin abolit la pena de mort, “no s’haurà completat el camí cap a la defensa de la dignitat humana.”

Més informació en https://news.un.org/es/story/2023/02/1518947