24 febrer, 2023

Ucraïna i Rússia: El conflicte sense fi

Avui, 24 de febrer es compleix un any de la invasió russa a Ucraïna, una acció il·legítima que violenta els Drets Humans bàsics dels ucraïnesos i ucraïneses, que suposa una amenaça per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a nivell global, i que , a més, ha posat en perill les regles del sistema internacional i l’ordre econòmic mundial, i ha fet trontollar els pilars fonamentals de les Nacions Unides: pau i seguretat, drets humans i desenvolupament.

A nivell humanitari ens trobem que després d´un any de guerra la situació és dramàtica. Només de civils han mort fins ara més de 7 mil; de baixes militars no se sap amb exactitud, però es creu que podrien ser properes a les 200.000. Pel que fa a la infraestructura sanitària ens trobem que prop del 80% dels centres de salut han resultat malmesos o destruïts. A causa d’aquesta situació límit hem estat testimonis del major èxode de refugiats a Europa des de la Segona Guerra Mundial. I és que més de 13 milions d’ucraïnesos s’han vist forçats a abandonar casa seva, de les quals uns 8 han hagut de buscar refugi a altres països; i per desgràcia la gran majoria no tindran on tornar per culpa de la guerra i que per desgràcia no visualitza, en un horitzó proper, la seva fi.

Les conseqüències econòmiques de la guerra s’han sentit a tots els racons del planeta, en la mesura que la inflació s’ha disparat a nivell global. La considerable reducció en la capacitat exportadora d’Ucraïna d’un bé tan fonamental com el blat, ha contribuït significativament a l’augment generalitzat de la inflació –exacerbat per la crisi energètica–, cosa que ha tingut un impacte negatiu sobre el nivell de pobresa. Alhora, tenint en compte que la producció ucraïnesa d’aliments bàsics proveïa gran part del planeta, els avenços realitzats internacionalment en les darreres dècades al voltant de la reducció de la fam, s’han vist reduïts considerablement.

Un dels molts efectes col·laterals que està tenint la invasió, i al qual no se li està prestant la deguda atenció, és la invisibilització d’altres conflictes cronificats al voltant del globus, en països com el Iemen, Síria, Líbia o Myanmar. I no només a nivell mediàtic, sinó a tots els nivells. Actualment veiem que tant els països com les ONG com la resta dels actors privats, han derivat gran part dels recursos i l’ajuda humanitària destinada a aquests països cap a Ucraïna. Això té com a efecte directe un augment en la desprotecció i en el grau de vulnerabilitat per a milions de persones que ara s’han vist, encara més, encara més abandonats, més oblidats. Per això és necessari i de vital importància que, alhora que repudiem i condemnem la Guerra d’Ucraïna, no ens oblidem dels milions de persones que viuen també sota la por, el perill constant i l’ombra que projecta sobre la societat la xacra de la guerra.

En diverses ocasions, l’Assemblea General i altres organismes de les Nacions Unides han portat el conflicte a debat. Al març de 2022, a l’Assemblea General es va aprovar una resolució, per àmplia majoria, que deplorava l’agressió russa contra Ucraïna, mentre que, a l’octubre de 2022, es va aprovar una resolució sol·licitant a països que no reconeguessin les quatre regions il·legalment annexionades per Rússia, exigint a Moscou la marxa enrere.

A un any de la invasió de Russa a Ucraïna , l’Assemblea General en sessió extraordinària, reprèn la crida urgent d’assolir com més aviat millor la pau, general, justa i duradora a Ucraïna i exigir a Rússia retirar immediatament, per complet i sense condicions totes les seves forces militars del territori d’Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment, així com el cessament de totes les hostilitats, amb l’esperança d’aconseguir un consens més gran que altres vegades per part de la majoria dels Estats membres.

Independentment de la resposta de la comunitat internacional a aquesta nova crida de les Nacions Unides, només queda esperar la resposta de Rússia sobre aquest aniversari, que es preveu  crua i sota l’amenaça de l’ombra nuclear.

El desenllaç o no d’aquesta guerra injusta i absurda no només marca el futur d’Ucraïna, sinó que també marca en gran mesura les regles del futur de nou ordre mundial i la credibilitat de les Nacions Unides.