22 febrer, 2023

El Consell de Seguretat de Nacions Unides debat sobre l’incident del Nord Stream

El Consell de Seguretat de l’ONU va debatre ahir els incidents del gasoducte Nord Stream del passat setembre del 2022.

La sessió es basava en la informació pública disponible fins avui. Com va informar el Sotssecretari General Hanif, entre el 26 i el 29 de setembre de 2022 es van detectar quatre fuites en els gasoductes submarins Nord Stream del Mar Bàltic, prop de l’illa de Bornholm.

L’ambaixador de la Federació Russa, Vassily Nebenzia va dir en la reunió que el Secretari General de l’ONU “és algú en qui confiem” per a dirigir una recerca després dels informes de setembre sobre quatre fuites en els gasoductes de 1.224 quilòmetres que subministren gas des de Rússia a Europa.

D’altra banda, John Kelley, conseller polític dels Estats Units va suggerir que la reunió del Consell de Seguretat era un intent de distreure l’atenció de l’impacte de la guerra a Ucraïna. Va apuntar que el projecte proposat per Rússia implica clarament als Estats Units i tergiversa les declaracions de funcionaris estatunidencs, assenyalant que no busca una recerca imparcial, sinó que tracta de perjudicar les que estan en curs cap a una conclusió predeterminada de la seva elecció.

La Secretària General Adjunta de l’ONU per a Assumptes Polítics i de Consolidació de la Pau, Rosemary DiCarlo, va instar a totes les parts a “mostrar moderació i evitar qualsevol especulació”, donat lo delicat d’aquest assumpte.

Va advertir la importància “d’evitar qualsevol acusació infundada que pugui agreujar encara més les tensions ja exacerbades a la regió i inhibir potencialment la cerca de la veritat”.

Més informació https://news.un.org/en/story/2023/02/1133752