7 febrer, 2023
La problemàtica dels discursos d’odi: el nazisme i l’actualitat
Gràcies a una celebració en memòria de l’Holocaust es posa sobre la taula la problemàtica del creixement dels discursos d’odi en l’actualitat, i les seves semblances amb el nazisme.
El Secretari General de l’ONU adverteix que encara haver passat 90 anys des de l’ascens del Partit Nacionalsocialista a Alemanya; l’antisemitisme, la incitació a l’odi i la desinformació segueixen presents. Guterres recorda la facilitat que van tenir els nazis per a ascendir al poder, desmantellar les llibertats constitucionals fonamentals i instaurar un règim totalitari. Posteriorment, aquest govern va posar fi a la vida de 2 de cada 3 jueus europeus.
L’ONU afirma que el descontentament general per la crisi econòmica en l’actualitat provoca el ressorgiment de demagogs populistes que creguin un discurs d’odi sense control. En conseqüència, hi ha una creixent falta de respecte pels drets humans i un “auge” de les ideologies supremacistes i neonazis, així com d’altres formes d’intolerància i odi religiosos. Aquí podem incloure el creixement del racisme, la intolerància contra els musulmans, la xenofòbia, l’homofòbia i la misogínia.
A més, aquest odi es propaga per les xarxes socials sense control gràcies a l’alta difusió que aquestes proporcionen. La solució s’ha de basar a establir límits en aquests mitjans de comunicació, a més d’altres mesures. La contribució de l’ONU per a abordar aquest problema inclou l’Estratègia i Pla d’Acció del Secretari General sobre el Discurs de l’Odi, propostes per a un Pacte Digital Global per a un futur digital obert, lliure, inclusiu i segur, i un codi de conducta per a promoure la integritat en la informació pública.
Més informació: https://news.un.org/es/story/2023/01/1518202