7 febrer, 2023

Guterres marca set prioritats per a detenir les agulles en el Rellotge de l’Apocalipsi

El Secretari General de l’ONU, Antonio Guterres, va realitzar el seu tradicional discurs de principis d’any i va marcar les set prioritats que aquest 2023 Nacions Unides tindria en la seva agenda; prioritats que van des del dret a la pau dels pobles, el dret al benestar econòmic, polític i social, com també el dret al futur de les noves generacions.

Guterres adverteix que aquest metafòric Rellotge de l’Apocalipsi ha de fer-nos despertar per a poder enfrontar-nos a tots aquells reptes als quals ens enfrontem, tant les guerres contínues, l’ardent crisi climàtica, l’abissal desigualtat entre rics i pobres, i la proverbial divisió geopolítica que soscava la solidaritat i la confiança.

Perquè tot això canviï deu en primer lloc, transformar-se aquesta mentalitat del curt termini, que es comprengui que totes les nostres accions tenen resultats futurs i poden convertir-se en conseqüències negatives per a les generacions esdevenidores.

Entre les claus que el Secretari General va oferir destaquen les següents:

El dret a la pau

Guterres va fer referència als conflictes armats com la invasió d’Ucraïna o les situacions en a Orient Mitjà, l’Afganistan, el Sahel, Myanmar o Haití. Va lamentar que «el món no camina somnàmbul cap a una guerra més àmplia. Ho està fent amb els ulls ben oberts”.

Per a revertir aquestes situacions ha d’haver-hi una identificació de les causes profundes de les guerres amb la condició de poder evitar-se i per a això hem de centrar-nos en la reconciliació, incloure a les dones i els joves en els processos de pau, i a buscar el desarmament, entre ells el nuclear.

El dret al desenvolupament, juntament amb els drets econòmics i socials

L’arquitectura financera mundial està en el centre del problema, per això Guterres va demanar la seva transformació radical per a corregir l’augment de la pobresa i la fam a tot el món i l’endeutament de les economia avançades.

Per a això han de recuperar-se els Objectius de Desenvolupament Sostenible, aquells que segons el Secretari General “estan desapareixent del retrovisor”.

Dret a un medi ambient sa, net i sostenible

El dret al desenvolupament “va de la mà” del dret a un medi ambient sa, net i sostenible, i va demanar “posar fi a aquesta guerra despietada, implacable i sense sentit contra la naturalesa” declarada per l’ésser humà.

Aquesta guerra està tenint conseqüències terribles com l’escalfament global, l’anihilació de la biodiversitat, l’ofegament dels oceans i la destrucció també de l’aigua.

Les accions per a solucionar aquestes conseqüències impliquen mesures per a reduir la contaminació per carboni, com el canvi dels combustibles fòssils a les energies renovables, descarbonitzar els sectors industrials que més emeten: acer, ciment, transport marítim i aviació, així com finançament.

El respecte de la diversitat i universalitat dels drets culturals

“Siguem d’on siguem, visquem on visquem, la cultura és el cor i l’ànima de la humanitat”, va declarar Guterres, que va denunciar que les minories ètniques i religioses, els refugiats, els migrants, els indígenes i la comunitat *LGBTQI+ són cada vegada més objecte d’odi, tant en internet com fora d’aquest.

Per això el Secretari va exposar que hem de detenir l’odi, establir barreres de seguretat i responsabilitzar-nos del llenguatge que causa aquest mal.

El dret a la igualtat de gènere

Guterres va denunciar que la meitat de la població humana sofreix la violació dels drets humans més generalitzada de tots els nostres temps i que a més està succeint a tot arreu.

Va recordar que la igualtat de gènere és una qüestió de poder i que el patriarcat, amb mil·lennis de poder a la seva esquena, s’està rearmant, però va garantir que “les Nacions Unides contraataquen i defensen els drets de les dones i les nenes a tot el món”.

Els drets civils i polítics, base de les societats inclusives

“La pandèmia es va utilitzar com a tapadora d’una pandèmia de violacions dels drets civils i polítics. Les lleis repressives restringeixen la llibertat d’expressar opinions. Les noves tecnologies ofereixen sovint excuses i mètodes per a controlar la llibertat de reunió i fins i tot la llibertat de circulació. Els activistes de drets humans són objecte d’assetjament, abusos, detencions i coses pitjors. L’espai per a la societat civil s’esvaeix davant els nostres ulls. I, en cada vegada més països, els mitjans de comunicació estan en la línia de foc”, va dir Guterres.

Els drets de les generacions futures

“Hem de reconèixer que totes les amenaces a les quals ens enfrontem soscaven no sols els drets actuals de les persones, sinó també els drets de les generacions futures. Es tracta d’una responsabilitat bàsica i d’una prova de foc de la bona governança. No obstant això, amb massa freqüència, les generacions futures a penes es tenen en compte”, va comentar el titular de l’ONU.

Més informació: https://news.un.org/es/story/2023/02/1518352