18 gener, 2023

El Secretari General apel·la a l’Estat de Dret com a garantia de pau

“L’estat de dret forma la base de tota la cooperació internacional i la capacitat del multilateralisme per a operar de manera efectiva”, va exposar el passat 12 de gener el secretari general António Guterres al Consell de Seguretat.

Guterres va recalcar que l’estat de dret és “el que s’interposa entre la pau i l’estabilitat” i el paper que té principalment en la protecció dels més vulnerables, prevenir la discriminació, reforçar la confiança de les institucions, donar suport a les economies i societats inclusives i, sobretot, a ser la primera línia de defensa contra els crims atroços.

Per a emfatitzar en la importància de l’estat de dret com a garantia de pau va fer referència a la invasió russa a Ucraïna, els homicidis il·legítims de palestins i israelians, l’apartheid basat en el gènere de l’Afganistan, el programa il·legal d’armes nuclears de la República Popular Democràtica de Corea, la violència i les greus violacions dels drets humans a Myanmar i la profunda crisi institucional a Haití.

Són precisament aquests exemples el que motiva que “l’adhesió a l’estat de dret és més important que mai. Tots els Estats membres tenen la responsabilitat de defensar-ho en tot moment”, va afirmar el secretari.

Va destacar també la funció de l’ONU i tots els seus mecanismes per a promoure i implementar l’estat de dret. A tot el món, l’ONU està “mobilitzada contra la impunitat i compromesa a fer que els perpetradors rendeixin comptes a través de procediments judicials justos i independents”, va exposar Guterres. Com també va posar l’èmfasi en la labor dels Estats membres d’enfortir a l’Organització en la promoció de l’estat de dret mitjançant la defensa de la Carta de les Nacions Unides, la Declaració de Drets Humans i el dret internacional.

Més informació a : https://news.un.org/en/story/2023/01/1132402