11 gener, 2023

4 mesos des de l’inici de les protestes a l’Iran, en quin punt ens trobem?

Han passat 4 mesos des que van començar les revolucionàries protestes a l’Iran i la seva població es manté ferma malgrat les barbàries de les quals ha demostrat ser capaç el règim. Almenys 500 persones han mort i més de 2.000 han sigut empresonades per la seva participació en les protestes, algunes d’elles a l’espera de la seva execució.

Mentre centenars de ciutadans iranians s’enfrontaven amb les forces de seguretat, es donava principi al mundial a Qatar, on el seu equip nacional de futbol romania en silenci mentre sonava el seu himne nacional. Un acte discret, però amb risc docns 3 dies després es va arrestar a un dels futbolistes més famosos del país: Vouria Ghafouri, opoisitor declarat del règim. Una flagrant amenaça per part del govern que s’ha repetit amb l’arrest d’Amir Nasr-*Azadani, un altre dels futbolistes que s’ha atrevit a protestar i que es troba ara mateix condemnat a 26 anys de presó.

Malgrat que el règim ha intentat alleujar el rebuig antigovernamental amb la suposada abolició de la Policia Moral, el poble iranià no s’ha deixat engalipar. Poc pot solucionar l’abolició d’un cos com aquest quan al país, segueixen i continuaran sent vigents unes lleis profundament repressives. Després dels successos ocorreguts fins ara, el règim ja no és capaç d’emmascarar les seues vertaderes intencions i ha recorregut a sembrar la por, estant disposat a prendre qualsevol mesura amb la condició de conservar-se.

Així, s’han donat inici a les execucions; el 8 de Desembre es va produir el primer penjament d’un xic de 23 anys després de menys d’un mes del seu arrest i sense un judici amb garanties. El motiu de la seva mort: fer la guerra en contra de Déu. Després de l’execució, Taraneh Alisdoosti, una de les actrius més celebres de l’Iran, va mostrar el seu suport al la revolució amb una foto d’Instagram en la qual apareixia sense el hijab i amb un cartell que posava: “Dones, vida, llibertat”. Poc després va ser arrestada.

Mehdi Mohammad Karami, de 22 anys, i Seyed Mohammad Hosseini, de 39 han sigut els últims executats després de ser acusats de matar a un membre de les forces paramilitars. Avui dia, la vida d’almenys 20 persones depèn del sistema judicial iranià i desconeixem l’abast que pot arribar a tindre la seua crueltat. El que aquesta clar a hores d’ara, és que el règim silenciarà a tots els que puguin, però no podran acabar amb la revolució