18 desembre, 2022

Dia Internacional del Migrant

Avui, 18 de desembre, és el dia internacional pels migrants. Actualment, el nombre de migrants al món continua augmentant: més gent que mai viu a països on no van néixer. L’Agència de les Nacions Unides per a la Migració (IOM) defineix un migrant com qualsevol persona que s’està movent o s’ha mogut a través d’una frontera internacional o dins d’un Estat fora del lloc de residència habitual, independentment de l’estatus legal de la persona; de si el moviment és voluntari o involuntari; de quines són les causes del moviment; o de quina és la durada de l’estada.

Actualment, aproximadament 281 milions de persones són migrants internacionals que viuen en un país diferent del país de naixement. Molta gent migra per culpa de conflictes, catàstrofes naturals, malaltes o fins i tot pel canvi climàtic. Altres simplement per aconseguir nous reptes acadèmics, personals o professionals.

Els guanys i la utilitat de rebre migrants són més visibles que els desavantatges. Promou la convivència cultural i la mobilitat entre els diferents sectors laborals i socials del país afavorint així nexes entre regions. També afavoreixen que les persones visquin al país que millor s’adapti al seu estil de vida. Els migrants omplen les bretxes actuals als mercats laborals ia les habilitats i, per tant, augmenten la competitivitat i el creixement. L’acollida de la migració és beneficiosa per als països amb una població en edat laboral en declivi, i també pot ajudar a resoldre els problemes causats per l’auge de la joventut a alguns països de la regió. El primer grup de països són generadors de demanda, mentre que el segon grup de països poden ser centres dinàmics que proporcionin mà dobra si estan suficientment qualificats.

Les comunitats esdevenen més fortes i resilients com a resultat del coneixement, les xarxes i les habilitats que aporten els migrants. En prendre decisions significatives que satisfacin els beneficis i problemes que plantegen la mobilitat transfronterera i les persones en moviment, es pot canviar l’entorn social i econòmic mundial. Quan es resol i es tramita correctament, la migració pot ajudar al creixement del PIB.

Però la veritat és que, per a molts desgraciadament, de manera habitual, les repercussions de la migració són també negatives a causa de preocupacions que els costos i beneficis no es distribueixen de manera uniforme, que els immigrants “treuen” llocs de treball (cosa discutible , tenint en compte que fan moltes feines que en el nostre cas els espanyols trien no fer) o creen restriccions salarials. Els desavantatges de la migració al final resideixen en les dificultats que els migrants es troben al camí d’un nou país, com la desigualtat, la precarietat, el racisme i els prejudicis.

En dies com aquest cal recordar la necessitat de ser solidari i acollir amb els braços oberts aquells que necessiten canviar de vida i de situació personal, laboral o educativa.

Maria Kinder Lucas