1 desembre, 2022

43 anys del Premi per la Pau

El passat 24 de Novembre a la Sala Noble de l’Escola Industrial, es va celebrar l’entrega del Premi per la Pau, que cada any entrega l’Associació per a les Nacions Unides amb el suport de la diputació de Barcelona per a reconèixer els mèrits d'”una obra individual o col·lectiva, una trajectòria personal o d’una entitat que propagui i enalteixi la resolució pacífica dels conflictes, en l’esperit dels propòsits i principis de les Nacions Unides, la defensa dels Drets Humans i les llibertats fonamentals”.

En aquesta quarantè tercera edició, el premi es va concedir a la Comunitat de Pau de San José d’Apartadó, en reconeixement de la seva labor en la defensa de la pau i la promoció dels drets humans en el territori d’Apartadó, situat en la zona rural d’Urabá Antioqueño, Colòmbia, i va comptar amb Morelis Artiaga, membre del Consell Intern de la Comunitat de la Comunitat de la Pau de San José de Aparató, qui va recollir el preemi en nom de la comunitat.

La defensa de la pau a Colòmbia, un país que porta mes de 60 anys patint un profund conflicte intern, no és una labor fàcil. Fins i tot després de la signatura del cessament definitiu del foc entre el govern i les FARC en 2016 sota la supervisió de l’ONU, encara no es pot parlar de justícia. La Comunitat de San José d’Apartadó va ser fundada en 1997 després de les moltes massacres perpetrades pels paramilitars, i amb l’objectiu de retornar a les seves terres. 25 anys després, malgrat que la violència no ha cessat, la Comunitat de Pau de San José d’Apartadó no s’ha rendit en la defensa dels principis que representen: la llibertat, el dialogo transparent, el respecte a la pluralitat, la solidaritat, la resistència i la justícia. És per això que aquest 24 de novembre el guardó li va correspondre a aquesta Comunitat, per ser el viu exemple de què, fins i tot en les circumstàncies més hostils, la construcció de la pau des de la no-violència és possible.