28 novembre, 2022

L’ONU obra una nova investigació de Drets Humans a Iran

Després de les crides de l’Alt Comissionat de l’ONU, Volker Türk, per a una investigació independent sobre la violència mortal en curs contra els manifestants a l’Iran, el Consell de Drets Humans ha obert investigació relacionada amb les protestes que van començar el 16 de setembre del 2022.

El 24 de Novembre, Türk va destacar com les forces de seguretat, “en particular, el Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica i les forces Basij, han utilitzat munició real, perdigons normals i metàl·lics, gasos lacrimògens i porres” contra el moviment de protesta que s’ha estès a 150 ciutats i 140 universitats a totes les províncies de l’Iran.

En resposta als comentaris de l’Alt Comissionat, la representant de l’Iran, Khadijeh Karimi, Vicepresidenta Adjunta d’Afers de la Dona i la Família, va insistir que el Govern havia pres les “mesures necessàries” per buscar justícia després de la mort de la Sra. · Amini. Aquests van incloure la formació duna comissió de recerca parlamentària independent, així com un equip mèdic forense.

Almenys entre 15.000 persones han estat arrestades, però entre 60 i 70 persones han mort, inclosos cinc nens, la majoria d’àrees kurdes. També va qualificar d’“alarmant” la situació a les ciutats kurdes de Piranshahr, Javanrood i Mahabad.

El 25 de Novembre, Iran ha rebutjat aquesta proposta i ha declarat que no reconeix la missió aprovada per l’ONU per obrir dita investigació ja que la consideren com a innecessària i una violació de la soberania nacional iraní.

Article: https://news.un.org/en/story/2022/11/1131022