28 juliol, 2022

Seguir sumant llibertats en temps d’odi

El passat dimecres dia 27 de juliol a la tarda, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, en el context de la celebració de l’aniversari dels seus 60 anys, va acollir la última conferència del cicle del juliol “Tardes de Drets Humans”. La ponència, sota el nom “El repte de seguir sumant llibertats en temps d’odi creixent”, fou a càrrec de José María Núñez, president de la Fundación Triángulo.

La presidenta de l’ANUE, Eulàlia Pascual, va presentar l’acte i ens va introduïr el ponent, que ens va posar en el context internacional en relació al greu i creixent augment d’odi i agressions en relació a la minoria LGBTIQ+.

Núñez va fer referència al fet que només dos terços dels països al món reconeixen el dret d’existir d’aquesta comunitat i que, per tant, uns 75 altres estats no permeten als seus ciutadans estimar a qui vulguin. Això resulta, en termes numèrics, que la meitat de la humanitat es troba amb aquest impediment.

Va donar molta importància al fet que els grups anti-drets estan molt connectats i molt finançats per treballar per la involució, amb plans estratègics claríssims. És per això -deia- que hem d’assumir reptes per contrarestar i treballar en el sentit oposat. Explicava que cal treballar per la coordinació entre organitzacions multilaterales i donava exemples com l’Expert Independent de les Nacions Unides per a la Identitat de Gènere i la Equal Rights Coalition. Va afegir que aquests organismes han de pronunciar-se de forma més contundent i han de treballar internament.

A més, explicava que caldrà seguint promovent la diplomàcia política en aquest sentit a Espanya i que, com a ciutadans, també hem de posar pressió i assumir certa responsabilitat. Deia que caldrà reunir agències de cooperació internacional a través de comitès de pressió i fòrums, i intensificar l’acció directa en temes de diversitat sexual per millorar les condicions de vida en territoris concrets.

Després de l’entrevista, els assistents van poder gaudir de l’actuació musical de la Carla Motis i en Vignesh, seguit d’un espai distès on el públic va poder intercanviar inquietuds amb el ponent.