25 juliol, 2022

Inseguretat alimentària i la seva implicació en el dret a la salut

El passat dimecres 20 de juliol a les 18:00 de la tarda, va tenir lloc la tercera conferència dins del cicle Tardes de Drets Humans. En aquest dia, l’Associació de les Nacions Unides va acollir la conferència “Inseguretat Alimentària i la seva Implicació en el Dret de la Salut”
dirigida per la Dra. Blanca Salinas-Roca, Doctora en Nutrició i Investigadora i professora a l’àrea de Nutrició i Salut Pública.


La Dra. Salinas Roca va fer referència a l’inici de la conferència, al terme “inseguretat alimentària”. Ho va descriure com “la situació en la qual hi ha una manca de qualitat, quantitat i continuïtat de l’accés a l’alimentació”. Alhora, va introduir tres punts, els quals abordaria al col·loqui; en primer lloc, la correlació que existeix entre els drets humans i el dret a la salut, els factors agreujants que posen en risc aquest dret i, finalment, les estratègies que s’han de dur a terme per pal·liar amb els efectes de la inseguretat alimentària.


La Dra. va indicar que una manca d’alimentació correcta pot afectar greument la salut, ja que augmenta notablement el risc de patir malalties cròniques no transmissibles com el càncer, l’obesitat o la diabetis. Per tant, és molt important protegir el dret a l’alimentació, pel fet que posa en risc drets estretament relacionats amb la vida i la salut pública, els quals són drets humans fonamentals.


Així mateix, la Dra. Salinas-Roca va exposar algunes de les situacions agreujants, com són la crisi sanitària provocada per la pandèmia del COVID-19, el canvi climàtic o els actuals conflictes bèl·lics, posant èmfasi en la situació que està vivint Ucraïna.


Per concloure, es van assenyalar alguns dels mètodes o polítiques que cal executar per poder fer front a aquesta crisi. Aquestes estratègies es basen en gran part en assegurar que la població es pugui proveir d’aliments a partir d’un canvi en el sistema alimentari, tot això associat a un canvi en les polítiques alimentàries actuant de manera local però amb polítiques pensades globalment.


Acabada l’entrevista i després d’una ronda de preguntes amb la ponent, els assistents van poder gaudir de l’actuació musical del grup, seguit d’un espai distès on el públic va poder intercanviar inquietuds amb el ponent.

L’ANUE us convida a assistir a la darrera conferència del cicle Tardes de Drets Humans “El repte de seguir sumant en temps d’odi creixent” amb la participació de José María Núñez, presidente de la Fundació Triángulo. Us esperem a les mateixes instal·lacions de l’ANUE el proper dimecres 27 de juliol a les 18:00 hores.