18 juliol, 2022

La Fragilitat de la Pau

El passat dimecres dia 13 de juliol a la tarda, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, en el context de la celebració de l’aniversari dels seus 60 anys, va acollir la conferència “L’ONU i la fragilitat de la pau”, a càrrec de Pol Bargués, investigador principal del CIDOB. Fou la segona dins del cicle “Tardes de Drets Humans”, el qual dona lloc a conferèrencies cada dimecres del mes de juliol.

La presidenta de l’ANUE, Eulàlia Pascual, va presentar l’acte i ens va posar en context en referència a la tragèdia actual que Ucraïna pateix. El ponent, Pol Bargués, que recentment ha publicat el seu llibre “La paz diferida”, ens va parlar de la recuperació de la pau positiva i la seva aplicació, i de la feina de les Nacions Unides en aquesta direcció.

Bargués va fer referència a la pau en un context de guerra a Europa i ens va dur en un viatge històric en la creació d’aquest concepte, que als anys 60 trobaria la primera institució que el reivindicaria. Així doncs, aquesta pau que ell anomenava positiva, és una forma de buscar la pau després de que la violència explícita hagi acabat, la qual cosa no és equiparable a la forma de pau que els estats buscaven després de la Primera Guerra Mundial, per exemple, quan es pretenia la pau en un context on les morts i els refugiats eren milions.

Aquesta pau positiva -va explicar- és la pau per la qual treballa la ONU, la tasca de la qual va començar a tenir més sentit que mai als anys 90. Va ser en aquest context de liberalització i democratització quan es va recuperar aquesta idea de pau positiva, que voldria construïr aquesta pau, i no tant mantenir-la. Així doncs, Bargués va recordar la tasca dels cascos blaus en aquest sentit, va remarcar la importància de la figura Kofi Annan en aquell moment i va parlar de l’estratègia “menys és més” de la ONU en quant a democratització, a partir dels anys 2000.

Després de l’entrevista, els assistents van poder gaudir de l’actuació musical del trio Priscilla Barbossa & Maracujás Project, seguit d’un espai distès on el públic va poder intercanviar inquietuds amb el ponent.

La ANUE us convida a assistir a la pròxima conferència de “Tardes de drets humans” titulada “Inseguretat alimentària i la seva implicació en el dret a la salut”, on comptarem amb la presència de la Dra. Blanca Salinas-Roca, dra. en nutrició i investigadora i professora a l’àrea de salut pública. Us esperem a les mateixes instal·lacions de l’ANUE el pròxim dimecres 20 de juliol a les 18:00.