22 juny, 2022

COM REFORÇAR L’AJUDA HUMANITÀRIA EN ÈPOCA DE “MEGACRISI”

Després dels tres dies de celebració del ECOSOC acabat aquest 21 de juny, diverses organitzacions tant públiques com privades de diplomàtics, ajuda humanitària i agències de la ONU, el mateix president del ECOSOC Collen Kelapile ha anunciat que estem davant de la època amb majors conflictes des de 1945 i ha mostrat preocupació pel poc compliment de les lleis internacionals d’alguns països en aquest aspecte. “Massa personal d’ajuda humanitària està sent assetjat, amenaçat o inclús assessinat”, ha dit.

LA SEGURETAT ÉS IMPRESCINDIBLE

Segons Kelapile, hauríem d’haver après de la pandèmia a adaptar-nos i preparar-nos per futures crisis. S’ha de reforçar el respecte i el compliment de les lleis internacionals per garantir la seguretat en l’entrada d’ajuda humanitària als territoris afectats per què l’ajuda pugui arribar a tothom, ha afegit. També ha recalcat la importància de conscienciar dels impactes humanitaris que té el canvi climàtic per així afavorir l’esperit de cooperació.

A la vegada, el President de l’Assemblea de la ONU Abdulla Shahid ha dit que el reforç de l’ajuda humanitària ha d’anar de la mà de la prevenció de crisis humanitàries.

NOMBRES RÈCORD                                                             

Martin Griffiths, el cap dels Afers Humanitaris de la ONU s’ha mostrat preocupat a l’hora d’informar que les “megracrisis mundials” estan creixent a gran ritme i això contrasta amb el desenvolupament humà assolit en les dècades passades. Actualment, més de 300 milions de persones a la Terra necessiten ajuda humanitària i el nombre de refugiats ja ha tocat sostre amb la xifra de 100 milions.

Les ajudes humanitàries de la ONU necessitarien uns 46 bilions de dòlars per a realitzar les seves tasques correctament n’acaben rebent al voltant de la meitat.

Segons Griffiths, “no només hem d’escoltar als que brinden aquesta ajuda humanitària sinó que també hem de ser influenciats i ensenyats per ells”

EMPODERAMENT DE LES ONGs

Griffiths ha recalcat la importància del treball conjunt i no paral·lel de les ONGs. Aquestes organitzacions han de guanyar terreny en el camp humanitari i han de rebre més reconeixement i visibilitat. “Necessitem que s’empoderin per poder portar-les més a prop de les institucions per recolzar els seus esforços i aprendre de les seves ganes de fer un món millor per ampliar així les seves riqueses”, ha afegit per últim Martin Griffiths.