20 juny, 2022

REFUGIATS EN AUGMENT SI NO ES RESOLEN ELS CONFLICTES

En ocasió del dia Mundial del Refugiat avui dilluns 20 de juny i davant l’esgarrifosa notícia revelada per l’agència de la ONU que diu que en tot el món al voltant de 100 milions de persones s’han vist obligades  a fugir de casa seva o del seu país tant per qüestions alimentàries, com climàtiques o també de conflictes bèl·lics, la comunitat internacional ha advertit que, si no s’implementen mesures dràstiques, aquesta tendència anirà en augment.  

Per fer-nos una idea, la xifra de refugiats del 2021 va ser més d’un 50% més alta que la del 2011. Una de cada 78 persones al món està desplaçada i la crisi d’Ucraïna ha causat el major desplaçament i el més ràpid des de la Segona Guerra Mundial.

Segons l’Alt Comissionat per als refugiats Filippo Grandi, és una tragèdia humana que s’ha de revertir solucionant els conflictes i trobant solucions a llarg termini a través d’una forta unió d’actuació de la comunitat internacional.

CAUSES I MÉS CAUSES                      

Fa uns mesos, ja hi havia diversos territoris al món amb risc de fam degut a condicions climàtiques o altres però ara, la guerra d’Ucraïna i Rússia ha accelerat l’escassetat de cereals i fertilitzants provinents d’ambdós països. Això, evidentment, podria causar migracions encara més grans de les que s’han vist fins ara i que provinguin d’altres territoris.

En segon lloc, el Banc Mundial, l’any passat va informar que un total de 23 països del món patien conflictes bèl·lics d’intensitat mitjana-alta. Aquest fet va fer que una quarta part de les migracions totals de l’any passat fossin a causa de conflictes que, d’alguna manera o altra, s’haguessin pogut evitar.

MICA D’ESPERANÇA

Afortunadament, segons ACNUR, la taxa de refugiats no és l’única que va en augment. La xifra de refugiats i desplaçats interns que van retornar a casa seva va augmentar al 2021 assolint nivells prepandèmics. A més a més, la repatriació voluntària va incrementar un 71%. I també l’any passat es va fer oficial la xifra de 81.200 persones refugiades que van aconseguir adquirir una nova nacionalitat des de 2014.

ACNUR destaca l’imprescindible paper que brinden els països d’acollida per a revertir les crisis de refugiats. Segons les seves dades, Turquia, Colòmbia, Uganda, Pakistan i Alemanya van ser els països més acollidors l’any 2021.  

https://news.un.org/es/story/2022/06/1510382