17 juny, 2022

PROMOURE ELS DRETS DE LA DONA ÉS UNA ESTRATÈGIA INFALIBLE I COMPROVADA PER A LA PAU I L’ESTABILITAT

Durant aquest últim Consell de Seguretat celebrat el passat dimecres 15 de juny, el Secretari General va remarcar la importància de perseguir la pau i l’estabilitat mundial en uns moments on proliferen les crisis. I un dels elements indispensables per a perseguir aquesta estabilitat i pau és l’Agenda sobre Dones, Pau i Seguretat, la qual ell afirma que ens brinda de les millors esperances.

Com bé hem dit, en l’època actual, els conflictes augmenten i això causa alhora una ampliació de la pobresa i les desigualtats, focalitzant amb la desigualtat de gènere. Segons Guterres “l’abandonament de les polítiques inclusives porta a la misogínia i a l’autoritarisme, que son contraris a les societats pròsperes i estables”.

EL FRACÀS DEL PATRIARCAT

En diversos conflictes actuals com el d’Ucraïna, Afganistan, Myanmar, Mali o el Sudàn, on les dones, noies i nenes estan en situacions precàries i realment esgarrifoses, podem observar com els que se situen en posicions de poder son homes , demostrant una vegada més el bloqueig, desigualtat i estancament que causa el patriarcat.

Aquests conflictes, “ens fan retrocedir dècades” diu Sima Bahous ja que moltes dones s’enfronten diàriament a amenaces contra el seu cos, dignitat i seguretat a la vegada que moltes arrisquen les seves vides per a salvar les d’altres.

COL·LABORACIÓ I COMPROMÍS

Evidentment, la Organització s’ha mostrat ferma en el seu recolzament alhora de comprometre’s amb la lluita. Tot i això la presidenta de ONU Dones, insta a donar veu femenina a les institucions i organitzacions per potenciar també el lideratge femení. També es va mostrar esperançada amb el fet de que la majoria d’Estats membres ja han començat a implementar lleis per afavorir la paritat de gènere i reduir la desigualtat però que tot i així cal avançar en la pràctica. Finalment, va acomiadar-se amb una frase: “la pau i la seguretat a la que aspirem només serà possible quan les dones hi exerceixin un paper central”.

https://news.un.org/es/story/2022/06/1510332