17 juny, 2022

LA TREVA DEL IEMEN AGUANTA, PERÒ FAN FALTA MÉS MESURES

Durant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides celebrat dimarts passat 14 de juny per a abordar conflictes en el Mitjà Orient, es van valorar els resultats de la treva entre el Govern del Iemen i els rebels anomenats Huties, qualificada per alguns com a inimaginable o sense precedents i que encara quan la mateixa es manté encara planteja grans reptes.

Sobre aquest tema s’ha pogut notar un gran descens de les baixes civils durant aquest període, però malgrat això, persisteixen encara greus conseqüències per a la societat civil a causa que molts civils s’endinsen en els que havien sigut territoris de batalla, i a causa de la falta de mesures de seguretat, molts han mort a causa de mines o explosius no detonats.

Així mateix, i després de sis anys de parada total del comerç, els primers vols comercials han eixit de la capital cap a Egipte i Jordània. I no sols això, sinó(o) que la gasolina també s’ha començat a comercialitzar tant internacionalment des de ports com també nacionalment, i per primera vegada en molt de temps , molts iemenites hagen pogut agafar el cotxe i moure’s pel país.

No obstant això, és evident que la treva continua sent fràgil, traient a la llum diverses febleses quant a situacions d’execució política com la maximització de guanys, salaris del sector públic, documentació dels civils o la durabilitat de l’alt al foc.

Totes aquestes qüestions, si no són tractades de la millor manera, poden desenvolupar discussions que al mateix temps poden tornar a encendre el conflicte.

Tal i com apuntaven diverses organitzacions, la treva ha permès l’accés a zones abans no penetrables on la misèria i destrucció de la guerra estan molt presents i s’han pogut veure des de primera línia.

Seguint les paraules de Ghada Mudawi; la treva segueix però el desastre humanitari també. La gent comença a desplaçar-se com pot a la recerca de treball, menjar i necessitats bàsiques, la qual cosa incrementa el tràfic de persones, robatoris de cotxes o segrestos i això només és reversible amb ajuda humanitària provinent de l’exterior.

https://news.un.org/en/story/2022/06/1120402