16 juny, 2022

DIA MUNDIAL DE LA PRESA DE CONSCIÈNCIA DE L’ABÚS I MALTRACTAMENT DE LA NOSTRA GENT GRAN

Coincidint amb l’inici de la dècada de les Nacions Unides per a l’Envelliment Sostenible (2021-2030), i amb la commemoració del vintè aniversari de la implementació del Pla d’Acció Internacional de Madrid sobre l’Envelliment (MIPAA), enguany el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa (15 de juny) es fa encara més especial.

EL MIPAA

El Pla d’Acció Internacional de Madrid sobre l’Envelliment, implementat a l’abril de 2002, és la representació en un acord mundial per a recalcar la importància dels drets humans també durant l’etapa de la vellesa per a evitar, sobretot, el maltractament, desafortunadament molt present encara en la gent gran i un problema ocult en gran part de la societat. No obstant això, sense un instrument legal internacional per a efectuar al 100% aquest acord, les esquerdes entre la teoria i la posada en pràctica encara són molt presents.

LA NECESSÀRIA PROTECCIÓ DE LA NOSTRA GENT GRAN

La població mundial major de 60 passarà a duplicar-se de 900 milions a 2000 milions de cara a l’any 2050, ho fa més evident encara la urgència d’acabar amb el maltractament en aquesta franja d’edat perquè en cas contrari, anirà en augment.

Durant la pandèmia de la COVID-19 maltractaments a les persones majors va augmentar i la taxa de maltractament en residències i centres de gent gran també va patir un augment significatiu on 2 de cada 3 treballadors d’aquestes institucions van indicar haver infligit maltractaments en l’últim any.

És necessari posar fi a l’abús i maltractament als nostres majors tot i que el desconeixement total de la seua magnitud actual i els diferents contextos culturals entre països ho fan difícil.

Aquest problema requereix una resposta mundial conjunta i organitzada que inclogui garanties d’atencions primàries de qualitat i serveis socials molt preparats per a detectar i prendre mesures per a la resolució d’aquest problema a gran escala. Les persones majors gaudeixen dels mateixos drets de benestar i salut que qualsevol altra persona.

https://www.un.org/es/observances/elder-abuse-awareness-day