3 juny, 2022

Inauguració del projecte d’art “Un món en Pau, un art el Llibertat” per als micropobles de Catalunya

El passat 2 de juny es va celebrar a la seu d’ANUE l’acte de presentació del projecte “Un món en pau, un art en llibertat”. Aquest projecte, impulsat per l’Associació de les Nacions Unides amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Festival Itinera, vol portar l’art al micropobles de Catalunya. L’exposició té com a objectius posar en valor el món rural català i dotar-lo d’igualtat d’oportunitats davant les grans ciutats, la reivindicació de la riquesa cultural dels micropobles, i també apropar la diversitat artística al territori rural i teixir xarxes mútues per abordar l’atomització dels micropobles. L’exposició forma part del fons d’art de l’Associació per a les Nacions Unides que durant 60 anys ha anat recopilant i són una mostra de l’art contemporani català de les últimes dècades.

L’acte va comptar amb la presència d’Eulàlia Pascual, presidenta de l’ANUE, Joan Solà, vicepresident de l’Associació de Micropobles de Catalunya i Marcel Marata, director del Festival Itinera Parlem. Amb el seu discurs de benvinguda, la presidenta Eulàlia Pascual va voler recalcar la important relació entre la cultura i els drets humans. Va comentar que privar els micropobles d’art i cultura és absurd, ja que “la cultura i l’art poden ser armes potents per a lluitar contra amenaces”.

Seguidament, el director del festival Itinera Marcel Marata va explicar com l’objectiu d’aquest projecte és oferir cultura de qualitat a llocs on pot ser no hagués arribat d’altres maneres. Així, el projecte durarà 2 anys, i les exposicions d’art estaran exhibides durant 15 dies a diferents micropobles del país. Finalment, Joan Solà va voler recalcar la similitud entre les associacions d’ANUE i la de Micropobles de Catalunya, que encara que poden semblar molt diferents, tenen objectius molt similars que es poden aconseguir a través de la cultura.

Joan Solà, com a alcalde de Riner, un municipi de la comarca del Solsonès amb una població menor als 300 habitats, va reflexionar sobre per què algú s’havia de desplaçar més de dos hores per poder gaudir de cultura de nivell. Amb l’impuls de projectes com aquest, l’Associació de Micropobles pretén atreure més gent als seus micropobles per tal de generar moviment a l’economia local i així provocar riquesa als habitants dels micropobles en molts àmbits de la vida. La primera exposició es podrà veure a aquest poble, Riner, a partir del 25 de juny.

La cloenda de l’acte va ser a càrrec de l’actuació musical de Carla Motis i Vignesh Melwani, dos joves talents estudiants al Liceu que van delectar els i les presents amb tres peces musicals d’estils molt variats amb una interpretació que va combinar tendresa, reivindicació, innovació i sobretot, art.