2 juny, 2022

La xifra de desplaçats aconsegueix un rècord alarmant

Per primera vegada en la història, el nombre de persones forçades a fugir de conflictes, violència, violacions a drets humans i persecució ha superat la impactant xifra de 100 milions, impulsat per la guerra a Ucraïna, però sense oblidar conflictes de llarga durada en països com Etiòpia, Burkina Faso, Myanmar, Nigèria, l’Afganistan i la República Democràtica del Congo.

Aquesta nova xifra de desplaçament forçat equival a més de l’1% de la població mundial i es podria equiparar al catorzè país més poblat del món. Aquesta dada inclou tant a persones refugiades i sol·licitants d’asil, com a 53,2 milions de persones desplaçades per conflictes dins dels seus propis països, segons un informe recent de l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC, per les seves sigles en anglès).

Des d’ACNUR, l’Alt Comissionat per als Refugiats Filippo Grandi va qualificar la resposta internacional cap a les persones que fugen del conflicte a Ucraïna d’“extraordinàriament positiva” i, al seu torn, va destacar que “la compassió es manté viva”. No obstant això, va destacar que és necessària una mobilització similar per a totes les crisis a nivell global.

“En última instància l’ajuda humanitària és un (remei) pal·liatiu, no una cura. L’única resposta per a invertir aquesta tendència és la pau i l’estabilitat, perquè les persones innocents no es vegin obligades a triar entre un perill greu a casa o una fugida i un exili en condicions precàries”, va destacar.

Fonts: