2 juny, 2022

Discriminació i estigma, la veritable pandèmia

La verola dels micos o verola dels simis és una zoonosi vírica causada pel virus de la verola dels micos, membre del gènere Orthopoxvirus, de la família Poxviridae. Al maig de 2022, es van identificar múltiples casos de verola dels micos en diversos països no endèmics. Actualment, s’estan duent a terme estudis per a comprendre millor l’epidemiologia, les fonts d’infecció i les característiques de la transmissió.

La verola dels micos es presenta principalment en zones de selva tropical d’Àfrica central i occidental i, esporàdicament, s’exporta a altres regions. A més, es transmet a l’ésser humà per contacte estret amb una persona o animal infectat, o amb material contaminat pel virus. El virus de la verola dels micos es transmet d’una persona a una altra per contacte estret amb lesions, líquids corporals, gotícules respiratòries i materials contaminats com la roba de llit.

Una part important dels casos s’han identificat entre persones homosexuals, bisexuals i altres homes que tenen relacions sexuals amb homes, i alguns d’ells es van reportar en clíniques relacionades amb la salut sexual, però l’OMS reconeix que el risc no es limita als homes que tenen relacions sexuals amb homes. Des d’ONUSIDA, el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/Sida, s’insta els mitjans de comunicació, governs i comunitats a respondre amb un enfocament de drets humans i proves que evitin aquest estigma.

ONUSIDA ha manifestat la seva preocupació per com en la cobertura mediàtica sobre la verola del mico s’usen llenguatge i referències, en concret, representacions de les persones LGTBIQ+ i africanes, que reforcen els estereotips homòfobs i racistes i exacerben l’estigma. La pròpia OMS reconeix que no és clar si la verola dels micos pot transmetre’s específicament a través de les vies de transmissió sexual.

El doctor Matthew M. Kavanagh, assessor especial a ONUSIDA, va assenyalar, “l’estigma ens perjudica a tots. La ciència i la solidaritat compartida ens ajuden a tots”.

Fonts: