1 juny, 2022

El planeta també sofreix les conseqüències del tabac

El tabac perjudica la nostra salut directament a través del consum i l’exposició al fum aliè i pel seu impacte negatiu en el medi ambient. L’impacte del tabac en el medi ambient es produeix en totes les etapes, com el creixement i el cultiu, la fabricació, distribució, l’ús i l’eliminació dels productes del tabac.

L’Organització Mundial de la Salut va revelar en el seu nou informe Tobacco: poisoning our planet (el tabac: enverinant el nostre planeta) que, a més de les més de vuit milions de morts que causa cada any, la indústria tabaquera li costa molt cara al món en termes ambientals.

L’agència va precisar que en la producció de tabac, cada any es destrueixen 600 milions d’arbres i 200.000 hectàrees de terra, es gasten 22.000 milions de tones d’aigua i es produeixen 84 milions de tones de CO₂. La major part del cost ambiental recau als països de renda baixa i mitjana, on l’aigua i les terres de cultiu s’utilitzen per a plantar tabac en comptes d’aliments, que sovint es necessiten amb urgència.

El tabaquisme en els llocs públics interiors i en els llocs de treball incloent les llars, contribueix a la presència de tòxics en l’aire que respiren els ocupants, i aquests tòxics poden provocar malalties en els qui no consumeixen tabac. S’han identificat més de 7.000 substàncies químiques identificades en el fum del tabac, i se sap que almenys 70 causen càncer en humans i animals.

Productes com els cigarrets, el tabac sense fum i els cigarrets electrònics també aporten a l’acumulació de contaminació plàstica. Els filtres de cigarrets contenen microplàstics i constitueixen la segona forma més alta de contaminació amb plàstics en el món. L’OMS ha demanat als legisladors que tractin els filtres de cigarrets de la mateixa manera que qualsevol altre plàstic d’un sol ús, i que considerin prohibir-los, per a protegir la sanitat pública i el medi ambient ja que no hi ha evidència comprovada de beneficis en la salut.

Des de l’OMS, es fa una crida a l’acció a la població general, les generacions futures i la joventut, els polítics i les organitzacions no governamentals, els productors de tabac i les organitzacions internacionals. L’actuació multilateral és imprescindible per a abordar aquesta amenaça que té conseqüències directes en la població i en el nostre planeta.