5 maig, 2022

Barcelona acull la 16ª edició del Catalonia Model United Nations

Del 21 al 24 d’abril del 2022, al recinte del Cosmocaixa, l’ANUE amb la col·laboració de l’Associació d’Estudiants UNSA BARCELONA, va realitzar la 16a edició del Catalonia Model United Nations (CMUN), després de 2 anys d’interrupció a causa de la pandèmia.

Aquesta edició que també s’emmarcà dins del “Any Europeu de la Joventut” va comptar amb la participació de 160 estudiants Universitaris d’arreu del món, que en aquesta ocasió va realitzar la simulació fidedigna del Consell de Seguretat, el Consell de Drets Humans, el Consell Europeu, l’Organització Mundial de la Salut i l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura. Així mateix com en anys anteriors, hem comptat amb el suport de la Conselleria d’Acció Exterior i Govern Obert, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Fundació “la Caixa” i la col·laboració de TMB i l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona.

La inauguració va tenir lloc en el meravellós Palau de Pedralbes. L’acte va començar amb el discurs de la presidenta de ANUE, Eulalia Pascual, seguit per les intervencions de Gerard Figueras, secretari d’exteriors del govern i Carlota Martí, cap de mitjans de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Finalment, la Secretària General d’aquesta edició, Aina Patiño, va donar per inaugurat el Model.

A primera hora del divendres 22 d’abril, es van iniciar els interessants debats sobre els assumptes prèviament establerts per als respectius comitès, en diferents sales del Cosmocaixa. En aquesta ocasió es va discutir sobre problemàtiques com el Cybercrime, cyberterrorism and cyberwar (UNSC), Statelessness (UNHRC), Clean and sustainable mobility (EuCo), Ensuring equal access to healthcare (WHO) i Hunger in the Age of Waste (FAO).

Durant el dissabte 23, coincidint amb la tradicional festa catalana de Sant Jordi, els diferents comitès van començar a redactar els projectes de resolució amb innovadores i extraordinàries propostes. Cal remarcar que totes aquestes composicions es van realitzar amb estricte respecte de les formalitats i el protocol diplomàtic, tant en el procés de negociació i debat, com en el procés de tipificació de les idees.

Un dels aspectes més destacables d’aquesta edició de C’MUN és que, encara que els estudiants provenien de diferents països del món i havien de representar a un Estat diferent en els processos de negociació de la convenció, més enllà del roleplay que els corresponia, es va crear un ambient de comunitat entre els estudiants que va deixar enrere fronteres i nacionalismes. Un entorn de solidaritat i respecte que demostra el potencial i l’esperança que podem dipositar en les noves generacions del que serà el futur del multilateralisme i el panorama internacional.

Finalment, el dia 24 d’abril de 2022, i amb les resolucions ja finalitzades, es va realitzar la cerimònia de clausura que va comptar amb la participació de la Programme Officer de l’OTAN Paula Redondo. Seguidament els membres del secretariat del CMUN van realitzar efusius discursos sobre el funcionament i l’èxit de l’edició. A manera de conclusió es van lliurar els premis als millors delegats i es va immortalitzar a la totalitat dels participants en una emotiva fotografia.

El resultat d’aquests dies de reflexions es va traduir en les resolucions finals de cada comitè. Podeu veure-les aquí.