6 abril, 2022

Campanya “Corazón Azul” de les Nacions Unides contra la tràfic de persones

Com a part del nostre programa Young Professionals for the UN el dia 22 de març ANUE va convocar una conferència en línia per a conscienciar a la societat civil sobre el Tràfic de Persones. En aquesta ponència, Lourdes Gutierrez Ortiz de UNODC va subratllar la importància de la campanya “Corazón Azul” com a part del projecte de les Nacions Unides. També, gràcies a Priscil·la Abraham Benítez, coordinadora d’Estimar Dragoste, vam poder comprendre millor el rol fonamental de les organitzacions no governamentals locals per a lluitar contra Tràfic.

Durant la primera part de la xerrada, Priscil·la Abraham Benítez ens va explicar que el principal objectiu d’Estimar Dragoste, creada en 2010 “és combatre la desigualtat social i contrarestar les condicions de vulnerabilitat de les persones que es troben en risc o exclusió social”. Per a dur-ho a terme, s’estableix “Casa Refugi” com a lloc que “ofereix atenció integral a dones víctimes de tràfic de persones amb finalitats d’explotació, en situació de prostitució i/o en risc d’exclusió social”. D’aquesta manera, es treballa la prevenció, la restauració i la inserció d’aquelles dones que han sofert tracta, i així puguin retornar al seu país. A més, per a col·laborar contra el Tràfic Priscil·la anima a col·laborar amb la compra de bijuteria feta per víctimes a la Botiga d’Estimar Dragoste. Així mateix, un dels seus últims projectes pretén sensibilitzar a la societat civil a través del curs Prevenir el Tràfic, en el qual s’expedeix un títol oficial reconegut pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

Lorda Gutierrez Ortiz va continuar desenvolupant el paper de les Les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), amb una de les seves últimes campanyes, Corazón Azul, “per a mobilitzar a l’opinió pública mundial contra el tràfic de persones”.

Segons les Nacions Unides, el tràfic de persones es defineix com “el reclutament, el transport i la transferència , albergar o rebre persones, mitjançant amenaces o ús de la força o altres formes de coerció, segrest, frau, engany, abús de poder o una posició de vulnerabilitat o de donar o rebre pagaments o beneficis per a aconseguir el consentiment d’una persona que té control sobre una altra persona, amb finalitats d’explotación.la explotació inclourà, com a mínim, l’explotació de la prostitució d’unes altres o altres formes d’explotació sexual, treball o serveis forçats, esclavitud o pràctiques similar a l’esclavitud,servitud o extracció d’òrgans “.

Precisament, la Campanya Cor blau està oberta a tots els que desitgin participar amb el símbol del Cor Blau del seu suport a la campanya. Aquest projecte no sols té la intenció de conscienciar a la societat sobre el Tràfic de Persones, però també d’aconseguir ingressos que “es destinaran al Fons Fiduciari Voluntari de les Nacions Unides per a les víctimes del tràfic de persones, especialment dones i nens”.