9 març, 2022

La número dos de l’ONU adverteix que a Amèrica Llatina no està aconseguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Aquest dilluns es va celebrar a Costa Rica la cinquena reunió del Fòrum dels Països d’Amèrica Llatina i el Carib sobre el Desenvolupament Sostenible, una trobada intergovernamental convocada anualment per la Comissió Econòmica de l’ONU per a fer un seguiment dels ODS a la regió d’Amèrica Llatina i el Carib.

En el primer dia de la trobada la sotssecretària general de l’ONU, Amina Mohammed, va advertir de manera contundent als països reunits que no estan en camí per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030.

Mohemmed va destacar que Amèrica Llatina encara té grans desafiaments estructurals, com són les desigualtats extremes, la baixa productivitat, l’alt nivell d’endeutament, la desocupació i l’alta informalitat, que s’han aprofundit amb greus conseqüències per a les dones, els joves i les poblacions més vulnerables del continent, entre elles les indígenes, les afrodescendientes, els migrants i els refugiats. Això conjuminat als forts impactes del canvi climàtic a la regió.

No obstant això, la vicesecretària també va recalcar que encara hi ha esperança, però solament si s’acceleren els avanços i es recupera el rumb. Per a això, va citar 5 prioritats d’acció que la regió ha d’impulsar:

  1. Augmentar la resiliència contra la pandèmia
  2. Augmentar i accelerar les inversions en la protecció de les persones i els ecosistemes en la primera línia de la crisi climàtica
  3. Potenciar les transicions justes en la connectivitat digital, l’energia i els sistemes alimentaris
  4. Reinventar el futur de l’educació després de recuperar-se de les enormes pèrdues d’aprenentatge de la pandèmia
  5. Accelerar la igualtat de gènere i la transformació econòmica

D’altra banda, Alicia Bárcena, secretària executiva de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), va assenyalar que és fonamental canviar l’estil de desenvolupament a la regió i el món, especialment les pràctiques de consum i producció.

Per a això, va suggerir tornar a reprendre el rumb “convocant a la gent”. És a dir, fer el necessari per a portar l’Agenda 2030 a les persones i que cada comunitat local és impliqui en l’acció.

Al costat de la seva intervenció, Bárcena també va presentar el cinquè informe sobre el progrés i els desafiaments regionals de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a Amèrica Llatina i el Carib, on va destacar que en un terç de les metes dels Objectius de Desenvolupament a la regió han retrocedit.

En aquest document, es presenten propostes específiques en quatre àrees en les quals s’ha de continuar treballant:

  • l’enfortiment del multilateralisme, en particular en matèria de finançament per al desenvolupament
  • la millora de la implementació de les polítiques productives, socials i ambientals d’abast nacional i regional
  • l’augment de la resiliència de les institucions
  • la superació de conflictes mitjançant acords i pactes

Finalment, el president de Costa Rica, país que exerceix la presidència pro tempore de la CEPAL, va declarar que Amèrica Llatina i el món han de trencar el paradigma que l’Agenda 2030 és opcional. Va insistir que aquesta “és necessària per a un desenvolupament inclusiu i perquè puguem conservar el planeta en què vivim”.

Autor: Àngel Gil