1 març, 2022

La situació del conflicte Rússia i Ucraïna a debat al Consell de Drets Humans

La sessió ordinària del Consell de Drets Humans va començar sota la necessitat urgent de debatre sobre l’actual situació dels drets humans arran de la invasió de Rússia a Ucraïna. La sessió va començar amb les dures declaracions de l’Alta Comissionada Michelle Bachelet, qui va manifestar la seva alarmant preocupació i va dir “que l’atac militar a Ucraïna està posant en risc incomptables vides”.

Va remarcar l’alt nombre de morts incloent nens i nenes des de l’inici del conflicte a Ucraïna. Així mateix, va expressar que milions de civils s’han vist obligats a amagar-se en refugis subterranis. Va subratllar que “aquesta és una oportunitat perquè els alts dignataris que participaran en aquesta sessió del Consell de Drets Humans inverteixin i apostin pels drets humans”.

L’ambaixadora d’Ucraïna davant de l’ONU, Yevheniia Filipenko, va exposar la mort i el patiment causats per la invasió de Rússia a Ucraïna. Va presentar un projecte de resolució, que va sol·licitar que es considerés durant un debat urgent, en què es demanava una investigació internacional sobre les suposades violacions dels drets humans derivades de l’acció militar de Rússia el 24 de febrer.

“El motiu d’aquesta petició és conegut per tot el món. Rússia -un membre d’aquest Consell- va perpetrar un atac no provocat i injustificat contra Ucraïna”, va dir Filipenko, qualificant-ho també com “un atac a tots els Estats membres de les Nacions Unides” i als principis que aquesta organització va ser creada per defensar”.

L’ambaixador rus Gennady Gatilov es va oposar a la petició i va expressar la seva decepció pels intents de diverses delegacions “d’augmentar una vegada més la confrontació al Consell”.

“La proposta de discutir com un debat urgent el tema que no té res a veure amb les veritables preocupacions sobre els drets humans a Ucraïna”, va mantenir.

La sol · licitud per a un debat urgent sobre la situació a Ucraïna es va aprovar amb 29 vots a favor, 5 en contra i 13 abstencions. Els països que hi van votar en contra són la Xina, Cuba, Eritrea, Federació Russa i Veneçuela. Els països que es van abstenir són Armènia, Camerun, Gabon, Índia, Kazakhstan, Mauritània, Namíbia, Pakistan, Senegal, Somàlia, Sudan, Emirats Àrabs i Uzbekistan. Tot i la divisió en el vot d’aquesta sol·licitud, el debat urgent tindrà lloc dijous a les 15h de la tarda.