17 gener, 2022

La regió etíop del Tigray a la vora del desastre humanitari: no hi ha aliments ni finançament

14 de gener 2022. Ajuda humanitària

Cap comboi humanitari de l’ONU ha aconseguit arribar fins a Mekelle, capital del Tigray, des de mitjans de desembre. En aquests moments ja no resten provisions per a tractar a nens i dones desnodrits. Aquesta setmana s’esgotarà també el proveïment de cereals, llegums i oli.

El Programa Mundial d’Aliments (el PMA) va anunciar que l’assistència alimentària en el nord del país seria interrompuda en breus a causa dels violents combats que s’estan produint, els quals impedeixen el subministrament de queviures o l’arribada de combustible.

Això ha provocat que cap comboi del PMA hagi pogut arribat fins la capital d’aquesta regió d’Etiòpia des de mitjans de desembre. Els aliments rics nutritivament per al tractament de nens i dones desnodrits s’han esgotat, i les últimes provisions de cereals, llegum i oli es distribuiran aquesta setmana.

El director regional del Programa per a l’Àfrica Oriental, el Michael Dunford, afirma que la qüestió ara es basa a “triar qui passa fam per a evitar que una altra persona famèlica mori”.

Uns 9,4 milions de persones necessiten ajuda humanitària, després de l’impacte d’un conflicte que persisteix durant més d’un any. Aquesta xifra representa un augment de 2,7 milions respecte a quatre mesos enrere, i és la més alta registrada fins ara.

El Michael Dunford, director regional del Programa per a Àfrica Oriental, va remarcar que “amb l’objectiu d’establir corredors humanitaris segurs, que connectin les zones afectades del nord d’Etiòpia, necessitem la garantia de les diferents parts involucrades en el conflicte”.

“La falta d’aliments i combustible ha limitat la nostra resposta al 20% de les persones únicament”. Ens trobem a la vora d’un desastre humanitari”, afirma el dirigent regional del Programa per a Àfrica Oriental.

Les provisions de l’Agència tenen com a objectiu la distribució d’assistència alimentària a 2,1 milions de persones al Tigray; a 650.000 habitants a la regió de d’Amhara i a 534.000 a Afar.

La falta de recursos dificulta el treball del PMA

El Programa alerta que no restaran subministraments d’aliments i nutrició per a milions de persones a Etiòpia a partir del proper mes, a causa d’una falta de finançament sense precedents.

Per això, l’agència ha sol·licitat 337 milions de dòlars addicionals per a subministrar assistència alimentària d’emergència en el nord del país i 170 milions per a aquells que sofriran les conseqüències de la sequera a la regió somali en els següents sis mesos.

Atacs aeris al Tigray poden constituir un crim de guerra

L’Oficina de l’Alta Comissionada de l’ONU per als Drets Humans va expressar la seva consternació a causa de “múltiples i preocupants” informes de víctimes civils i la destrucció de béns públics a causa dels bombardejos aeris.

La Liz Throssell, portaveu de l’oficina, va demanar a les autoritats del país i als aliats que garantissin la protecció de civils i infraestructures, segons indica el dret internacional.

“Tots els atacs, inclosos els aeris, han de respectar els principis de distinció, proporcionalitat i precaució. Les parts en conflicte han de prendre les mesures necessàries per a verificar que els objectius són militars i procedir a la seva suspensió si l’objectiu no és de caràcter militar o l’atac seria desproporcionat. Si no es compleixen els principis de distinció o proporcionalitat representaria un crim de guerra.”

La portaveu de l’Oficina de l’Alta Comissionada de l’ONU va mostrar la seva preocupació per les contínues detencions i empresonaments arbitraris que s’han produït en el context de l’estat d’excepció.

No obstant això, també va reconèixer el recent alliberament de diverses persones de l’oposició, que portaven diversos mesos detingudes i va expressar inquietud pels centenars que estan detinguts indefinidament “en condicions deplorables i sense compareixença davant un tribunal de justícia o d’un altre tipus per a revisar els motius de la detenció”.

Font: ONU Notícies // Autora: Noelia Gómez Bosqued, estudiant de pràctiques a ANUE