12 gener, 2022

2021. Memòria del secretari general sobre la labor de Nacions Unides

L’ Antonio Guterres, secretari general de Nacions Unides, va lamentar l’impacte que havia tingut la pandèmia del coronavirus en el món. L’efecte d’aquesta s’ha sentit a diversos nivells més enllà del sanitari, afectant en l’àmbit econòmic, i en el dels drets humans. Nacions Unides s’ha mostrat compromesa a oferir suport econòmic a uns 160 països afectats pel COVID-19, igual que en l’àmbit educatiu, on ha dedicat recursos perquè els nens puguin continuar amb la seva formació a distància.

Guterres emfatitza el fet que per a dur a terme una recuperació de la societat i el compliment de l’Agenda 2030, s’ha de treballar en col·laboració amb governs i altres institucions per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Entre els desafiaments als quals hem de fer front trobem la reducció de les desigualtats, la lluita per la igualtat de gènere, i la inversió en fonts d’energia renovables; tot això per a combatre la crisi climàtica.

Va destacar la importància d’incloure una perspectiva de gènere a l’hora d’aplicar polítiques que donin resposta als reptes prèviament esmentats. Per a impulsar programes de desenvolupament en països d’ingressos baixos i mitjans, va asseverar que la cooperació amb institucions financeres internacionals serà clau.

Quant a l’acció climàtica a nivell mundial, es va celebrar al desembre de 2020 la Cimera sobre l’Ambició Climàtica, trobada en la qual empreses i ciutats van presentar quins eren els seus plans i compromisos per a complir amb l’agenda 2030.

En el que concerneix els conflictes armats a nivell mundial, Nacions Unides va cridar a un alto-el-foc per a poder donar resposta a la pandèmia i perquè es dugués a terme la vacunació corresponent. Aquesta decisió va rebre el suport de 180 Estats membres i el Consell de Seguretat. Cal posar en valor l’esforç de les operacions de manteniment de pau i de les missions polítiques de Nacions Unides a continuar la seva labor en tals circumstàncies. També va incidir en la inclusió de les dones entre el personal encarregat de mantenir la pau, igual que la participació dels joves en processos de pau.

No obstant això, va afirmar que la pandèmia no ha estat un impediment per a continuar lluitant pels drets humans. Per exemple, en l’àmbit de la igualtat de gènere, va advocar que més dones ocupin posicions de lideratge i s’impulsin programes de planificació familiar per a controlar la natalitat. Igualment, va expressar la seva preocupació per l’impacte significatiu del COVID-19 en l’accés de les dones als centres mèdics i al dret a la salut.

Per a llegir el document complet sobre la Memòria Anual, en el qual s’inclou un estudi detallat sobre la labor de l’organització en 2021, accedeixi al següent enllaç: https://www.un.org/annualreport/es/index.html

Autora: Noelia Gómez Bosqued, estudiant de pràctiques a ANUE