18 novembre, 2021
Guterres: La diplomàcia preventiva no només atura guerres, ofereix l’esperança d’un futur millor
16 de novembre. Pau i seguretat
Un titular de l’ONU remarca l’eficàcia de les estratègies de prevenció de conflictes en tant que impedeixen enfrontaments i “garanteixen que cap mare hagi de saltar-se un menjar per a alimentar als seus fills”.
La diplomàcia preventiva mai rep l’atenció necessària ni funciona tot el temps, va emfatitzar el secretari general de l’ONU aquest dimarts davant el Consell de Seguretat.
El secretari general de Nacions Unides Antonio Guterres va subratllar, durant una sessió sobre manteniment de la pau i la seguretat internacionals convocada per Mèxic, com a president de torn de l’Òrgan de Seguretat, la dificultat a l’hora de determinar els resultats derivats d’impedir un conflicte, prevenir una guerra o evitar el sofriment dels civils amb anticipació.
“Tenim reporters de guerra, però no hi ha reporters de pau. La prevenció és absolutament vital per a una pau duradora. Per al Consell General de Nacions Unides, la prevenció representa l’últim objectiu a l’hora d’ajudar els països en conflicte a construir la pau i l’estabilitat, igual que resoldre les disputes abans que es converteixin en conflictes armats”, va accentuar.
Diàleg, diàleg i més diàleg
Guterres va recordar que la diplomàcia preventiva es basa a detenir el conflicte o la guerra abans que es produeixi mitjançant el diàleg entre les parts.
“La prevenció també consisteix en el fet que cap mare hagi de saltar-se un menjar per a alimentar als seus fills. La prevenció consisteix a portar l’esperança d’un món millor a través de l’educació, l’atenció sanitària i la possibilitat d’obtenir ingressos”, va destacar.
A això també cal afegir que la prevenció ha de “fomentar la tolerància, la confiança, la igualtat i el respecte als drets humans” i “tancar les bretxes de desenvolupament que afavoreixen el conflicte, i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible es converteixin en una realitat per a tots.”
El secretari general Antonio Guterres va recordar que l’informe La Nostra Agenda Comuna, proposa una Nova Agenda per a la Pau, amb una visió global i holística de la seguretat mundial.
La prevenció exigeix col·laboració
“Podem afirmar que la diplomàcia preventiva funciona”, assevera Guterres en destacar l’ús de bons oficis per a mitigar conflictes i fomentar la pau, públicament o entre bastidors.
Les oficines regionals, enviats especials, missions polítiques especials i operacions per al manteniment de la pau treballen sense parar i a tot el món, com s’ha demostrat a través bona feina realitzada en les disputes frontereres, crisis constitucionals i electorals, o en les fràgils converses de pau.”
El secretari general va remarcar que una part fonamental en la prevenció de l’Organització consisteix a col·laborar amb organitzacions regionals i subregionals, com la Unió Africana, les organitzacions subregionals africanes, la Unió Europea o l’Associació de Nacions d’Àsia sud-oriental, entre altres.
Va posar èmfasi en la preparació i realització d’eleccions pacífiques a Madagascar, Malawi, Zàmbia i Sao Tomé i Príncipe, o en el treball conjunt amb les autoritats de transició líbia per tal de mantenir l’alt al foc i que el període de pau es mantingui en el període previ a les eleccions del pròxim mes.
Més esforços en material humanitària, de pau i de desenvolupament
L’Antonio Guterres, secretari general de Nacions Unides, encara que va reconèixer la bona labor de l’ONU en diplomàcia preventiva, va reconèixer que encara cal fer “molt més” per a combinar objectius humanitaris, pau, i desenvolupament.
Per a aconseguir-ho, va posar l’accent en l’informe sobre l’Agenda Comuna on va subratllar l’existència d’un Nou Contracte Social en totes les societats, arrelat en drets humans i l’acceleració del progrés cap a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.
“Això significa que se necessiten inversions urgents en la cobertura sanitària universal, la protecció social i l’educació i, per descomptat, les vacunes COVID-19 per a tothom. Això implica acabar amb les desigualtats que limiten l’accés a la vida civil, econòmica i la presa de decisions a diversos grups de persones”, va subratllar.
Font: ONU Notícies