28 octubre, 2021

La lluita antiterrorista no eximeix la responsabilitat dels estats de protegir les víctimes de tràfic

27 octubre 2021. Drets humans

Quan els autors del tràfic contra les persones són grups terroristes, els Estats fallen en la protecció a les persones, afirma una experta en drets humans i repara que aquestes organitzacions trafiquen amb impunitat a les persones i les obliguen a contreure matrimoni o les exploten sexualment, entre altres fins.

La relatora especial de l’ONU sobre tràfic de persones va avisar aquest dimecres que, en comptes de rebre protecció, aquestes víctimes són castigades i estigmatitzades.

En un informe a l’Assemblea General de les Nacions Unides, la Siobhán Mullally va remarcar les falles recurrents dels Estats a l’hora d’identificar i proporcionar ajuda a les víctimes de tràfic i protegir els seus drets humans.

“Els Estats tenen l’obligació, sense excepció, d’identificar i protegir les víctimes del tràfic de persones i s’han de tenir en consideració les necessitats de les víctimes d’aquest delicte a les mans de grups terroristes o a causa de conflictes”, va subratllar.

En aquest sentit, les operacions de l’ONU per a mantenir la pau han de fer majors esforços per a així prevenir el tràfic humà i identificar i protegir les víctimes, sobretot en països en els quals es produeix un procés de transició d’un conflicte a la pau.

Càstig a les víctimes

L’experta va considerar que les víctimes de tràfic són castigades a les mans de terroristes, ja que no reben la protecció ni la identificació dels Estats, sovint per la possible associació amb els grups homicides o per l’estigma, la discriminació i el racisme relacionats amb aquest delicte.

“Quan el tràfic ocorre en un context de terrorisme, la discriminació per part dels Estats dona lloc a falles de protecció, i hi ha un major risc que les víctimes, inclosos els nens, siguin traficats de nou”, va explicar la Siobhán Mullally.

Els estats no castiguen aquells grups terroristes que utilitzen la tracta amb finalitats com el matrimoni forçat, l’explotació sexual, el treball forçós i la criminalitat forçada.

Els nens

Les organitzacions terroristes duen a terme el reclutament de nens que es troben en situació de vulnerabilitat, ja que viuen en un campament de refugiats per exemple o són desplaçats, i els exploten. Aquesta situació s’ha tornat més freqüent arran de la pandèmia de la COVID-19.

Va afegir que no sols són explotats sexualment, sinó que també són partícips en els combats armats o planten explosius per a causar atemptats suïcides.

La Siobhán Mullally va esmentar el Protocol de Palermo– el qual té com a objectiu prevenir, reprimir i sancionar el tràfic de persones, i va emfatitzar que tant els Estats com els actors humanitaris han de respectar-ho.

S’ha d’identificar les víctimes de tràfic en la fase inicial i proporcionar-los assistència mèdica, psicològica i legal especialitzada, va afegir, segons les lleis internacionals de drets humans.

“Una norma bàsica dels drets humans és el deure de no discriminar i els Estats, per tant, tenen l’obligació de posar a la disposició de les víctimes unes certes garanties fonamentals”, va recalcar l’experta.

*”Els relators especials formen part del que es coneix com a Procediments Especials del Consell de Drets Humans. Els Procediments Especials, l’òrgan més gran d’experts independents del sistema de drets humans de l’ONU, és el nom general dels mecanismes independents de recerca i supervisió del Consell que s’ocupen de situacions específiques de països o de qüestions temàtiques a tot el món. Els experts dels Procediments Especials treballen de manera voluntària; no són personal de l’ONU i no reben un salari pel seu treball. Són independents de qualsevol govern o organització i presten els seus serveis a títol individual”.

Font: ONU Notícies // Autora: Noelia Gómez Bosqued