26 octubre, 2021

El cap de l’ONU condemna el “cop militar en curs” al Sudan

25 d’octubre. Pau i seguretat

António Guterres, el secretari general de les Nacions Unides, va condemnar dilluns “el cop militar en curs” al Sudan, instant el Primer Ministre Abdalla Hamdok i els altres oficials “que siguin alliberats immediatament”. Va apel·lar en un comunicat a la immediata reconstrucció del govern, perquè es convoquin eleccions democràtiques al país.

L’abril de 2019, el governant Omar Al-Bashir va ser enderrocat pels militars després de diversos mesos de protestes populars, i després es va establir un govern en què va haver-hi una repartició de poders entre líders militars i civils, que portaria a la convocatòria d’eleccions democràtiques el 2023.

Els militars del Sudan han dissolt el govern civil, han arrestat els líders polítics i s’ha declarat l’estat d’emergència. Els manifestants han pres els carrers de Khartum, la capital del país, i hi ha hagut tirotejos.

Amina J. Mohammad, vicesecretària general de les Nacions Unides, ha compartit a Twitter una reflexió en què expressa que no s’han de perdre tots els avenços que s’han aconseguit en la transició política al Sudan. Expressa el seu suport al comunicat d’António Guterres, en què condemna el cop militar en curs dut a terme al Sudan i denuncia que el primer ministre Hamdok i la resta d’oficials han de ser alliberats immediatament. Adverteix que hi ha d’haver ple respecte per la carta constitucional per protegir la transició política guanyada amb tant d’esforç. I afegeix que l’ONU continuarà donant suport al poble del Sudan.

António Guterres, a través del seu portaveu, va anunciar el dilluns 25 d’octubre, que “les diferents parts involucrades al Sudan han de reprendre el diàleg i han de participar de bona fe en la restauració de l’ordre constitucional i constituir un procés de transició del Sudan.

“Les Nacions Unides recalca el seu compromís i el seu suport perquè es produeixi una transició política al Sudan. Qualsevol element que obstaculitzi el procés de transició al país, constituirà una amenaça per a la seguretat, l’estabilitat i la democràcia al país.

Va afegir que les Nacions Unides “seguirà recolzant la població del Sudan perquè tingui un futur pacífic, pròsper i democràtic”

El progrés perilla

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides també va condemnar l’intent de cop d’estat.

“Aquests fets amenacen el compliment de l’Acord de Pau de Juba i perillen el progrés aconseguit fins ara a favor de la democràcia i els drets humans”, anuncia Michelle Bechelet.

Va exhortar les autoritats militars que respectin l’ordre constitucional i el dret internacional, es retirin dels carrers i es resolguin les diferències amb els líders civils que integren el Consell de Transició a través del diàleg i la negociació.

“Lamento profundament l’arrest del primer ministre, diversos ministres, líders de les Forces de la Llibertat i el Canvi i altres representants de la societat civil, i demano el seu alliberament immediat”, va continuar.

La caiguda dels sistemes de comunicació

La Sra. Michelle Bechelet, representant de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, va apuntar a la caiguda de l’internet i d’altres mitjans de comunicació al país.

Ha emfatitzat que “Els tancaments generals d´Internet contravenen el dret internacional, i els serveis mòbils i Internet s´han de restablir, ja que són fonamentals perquè la població es mantingui informada i es pugui comunicar, especialment en aquestes circumstàncies inquietants”, va explicar.

Va apel·lar a les forces militars i de seguretat que abandonessin l’ús innecessari i desproporcionat de la força, que respectessin la llibertat d’expressió dels ciutadans, com també el dret de reunió pacífica.

Segons Michelle Bechellet, « aquest retrocés de drets humans al Sudan suposaria un desastre, després de diverses dècades de la fi d’una dictadura repressiva »

Missió de Nacions Unides

El cap de la Missió d’Assistència Integrada per a la Transició de l’ONU al Sudan (UNITAMS), va emetre un comunicat, declarant que són “inacceptables” els arrestos del primer ministre, funcionaris governamentals i altres polítics.

Volker Perthes, Representant Especial per al Sudan i Cap de la Missió d’Assistència Integrada per a la Transició de les Nacions Unides al Sudan, “exhorta l’alliberament immediat per part de les forces de seguretat dels que han estat detinguts il·legalment o posats sota arrest domiciliari” . Afegeix que les forces de seguretat han d’assegurar la seguretat i el benestar de les persones sota la seva custòdia.

A més, també els demana que exerceixin la màxima moderació.

El Representant Especial per al Sudan i Cap de la Missió d’Assistència Integrada per a la Transició de les Nacions Unides al Sudan, Volker Perthes, conclou demanant “el retorn de totes les parts al diàleg i al compromís de bona fe per dur a terme la restauració de l’ordre constitucional”.

Font: ONU Notícies // Autora: Noelia Gómez Bosqued